Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen

 Contact  
 


bol.com Partner

Welke prioriteiten stelt u?
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Uiterlijke schijn: let op de buitenkant!
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Uiterlijke schijn: let op de buitenkant!

Mijn ouders hadden een kapsalon waar ik als kind regelmatig rondliep. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader regelmatig de etalage vernieuwde. De artikelen werden opnieuw gerangschikt, de wanden kregen een ander kleur en er werden actuele details toegevoegd. In december, rond Sinterklaas waren er zeker Zwarte Pietjes te zien, met Carnaval hingen er serpentines en tijdens de verkiezingen hingen er als decoratie pamfletten van de verschillende partijen. Mijn vader zorgde ervoor dat dan alle partijen vertegenwoordigd waren, want hij wilde geen kleur bekennen waardoor er misschien klanten vanwege hun politieke voorkeur weg zouden blijven.

Trots op de buitenkant
Mijn vader was er altijd trots op dat de buitenkant er weer prachtig uitzag. Ik weet niet of er daardoor meer mensen hun haar lieten doen, maar voor hem had het verschillende functies. Met de veranderde etalage ging hij mee in de trends van het winkelcentrum waar de kapsalon deel van uitmaakte. Omdat elke winkelier de etalage actualiseerde, creŰerden ze iets gezamenlijks en sfeerbepalends. Tegelijkertijd bood het hem genoeg vrijheid om zich te kunnen onderscheiden van de anderen en daarmee juist op te vallen. Zo won hij nog wel eens een etalagewedstrijd. Tenslotte bood de etalage legitimatie voor tijdsgebonden aanbiedingen van producten. Zo kon hij met Sinterklaas korting op haarlak geven en met Kerst op shampoo, zonder iets uit te hoeven leggen over deze tijdelijke aard. Dit waren praktische overwegingen, maar mijn vader vond het, denk ik, vooral ook heel leuk om van de buitenkant iets moois te maken. Hij kon er zijn creativiteit in kwijt en hij genoot van de complimenten die hij ontving.

Overigens aardig om te vermelden dat winkeliers met hun etalage ook te kennen geven waar ze voor staan. Is het u opgevallen dat er dit jaar plotseling eind oktober al Sinterklaasetalages opdoken? Daarmee sloten de winkeliers zich zonder woorden aan bij de discussie rondom Zwarte Piet. En geloof maar dat het straatbeeld met zoveel actuele decoraties meer effect heeft op de beeldvorming van mensen dan twee miljoen likes voor Zwarte Piet op Facebook. Robert Gialdini beschreef dit in zijn boek Invloed, als het effect van sociale bewijskracht. Als mensen twijfelen aan hun persoonlijke opinie, gaan ze snel af op wat de meerderheid uitdraagt.

Psychologische effecten
Ik weet niet of mijn vader zich bij de inrichting van zijn etalage bewust was van de psychologische effecten daarvan. Mensen reageren, vaak zonder zich daar bewust van te zijn, op de buitenkant. De verpakking schept verwachtingen over de inhoud. En het zijn onze verwachtingen die veelal bepalend zijn voor de keuzes die we maken. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat de Zwarte Pietjes in de etalage de aandacht trekken van een moeder met kind. Die dan toch even langer blijven kijken, wat hun keuze bepaalt om binnen te lopen. Maar met de buitenkant bedoel ik niet alleen letterlijk de buitenkant. Het kan bijvoorbeeld ook de en reputatie van een persoon of bedrijf zijn die de allesbepalende verwachting be´nvloeden. Robert Gialdini noemde ook iemands veronderstelde expertise een bron van invloed. En zoals gezegd denken mensen niet altijd diep na over alles wat ze beslissen of doen. Vaak wordt hun handelen puur bepaald door wat ze veronderstellen en verwachten over iets.

De violist in de metro
Een treffend voorbeeld van het effect van verwachting is het verhaal van de beroemde concertviolist Joshua Bell. Als sociaal experiment naar de perceptie, smaak en prioriteit van mensen, had de Washington Post hem gevraagd om incognito te spelen tijdens het spitsuur in de metro. Twee dagen daarvoor had hij een uitvoering gegeven in een uitverkocht theater in Boston voor de gemiddelde prijs van 100 dollar per kaartje. Vandaag speelde Bell zes werken van Bach in de metro. In de tijd dat hij speelde, passeerden er duizenden mensen op weg naar hun werk. De meesten van hen gaven nauwelijks aandacht aan de muzikant die op dat moment speelde met een viool van 3,5 miljoen dollar. In de 45 minuten die hij speelde, bleven er slechts zes mensen staan om even te kijken. 20 mensen gaven hem wat geld terwijl ze op een normaal tempo doorliepen. Toen hij uitgespeeld was had niemand dat in de gaten. Hij ontving geen applaus en niemand herkende hem. Uiteindelijk ontving hij in totaal 32 dollar voor zijn performance. Waarom kreeg de virtuoos Joshua Bell zo weinig belangstelling voor zijn optreden in de metro? Dit had alles te maken met de verwachtingen die de passerende mensen hadden. Die verwachtingen kwamen tot stand door uiterlijke schijn. Niemand verwachtte een bekende concertviolist in een metro en daarom stelde niemand zich open voor de kwaliteit van de muziek. Hier kunt u een video zien van een "gewoon" concert van Joshua Bell. En hier vindt u een stukje van zijn optreden in de metro. En hier kunt u zien hoe een optreden van muzikanten op straat wel eens heel anders kan uitpakken dan je zou verwachten.

Wie is toch die auteur?
Een ander opmerkelijk voorbeeld van het effect van uiterlijke schijn en verwachting is het boek the cuckooĺs calling (Koekoeksjong) van de onbekende schrijver Robert Galbraith. Dit boek had ondanks de goede recensies tot half juli nog steeds een matige verkoop gekend: in Engeland werden er tot dan toe 1.500 exemplaren verkocht. Dit veranderde meteen toen bekend werd dat Robert Galbraith een pseudoniem was van J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter reeks. Vanaf dat moment waren de boeken niet aan te slepen. Dit moet voor Roling (die het jammer vond dat ze niet langer anoniem was gebleven) toch een herkenbare situatie zijn geweest. Eerder had ze met haar bestseller Harry Potter menige uitgeverij benaderd en vele afwijzingen gekregen.

Het succes van een boek wordt niet het eerst door de inhoud bepaald. Die weet je immers nog niet als je het boek nog moet kopen. Of een boek het goed doet, hangt eerder af van wat anderen erover zeggen (recensies). Verder hebben de verwachtingen die geschapen worden, door bijvoorbeeld de van de auteur, de publiciteit, het aantal aanwezige boeken in de winkel, de vormgeving van de cover en de pakkendheid van de titel, een belangrijke invloed op dit succes. De buitenkant dus. Het effect dat uiterlijke schijn bij mensen teweeg brengt, ontdekte ik ook bij mijn boek Manipuleren kun je leren. Het woord manipuleren riep van alles op: van nieuwsgierigheid en begeerte tot openlijke weerstand. Zo kreeg ik diverse reacties van mensen die toegaven dat ze het boek niet gelezen hadden, maar die er verrassend genoeg wel een menig over hadden. Zo bleek opnieuw dat het effect van de buitenkant bijzondere invloed heeft op de verwachtingen van mensen. Het prikkelt hun beeldvorming en zo be´nvloedt het hen ongemerkt. En laat dat nu precies dat zijn waar het boek over gaat.

U en uw bedrijf in de etalage
Hoe u uzelf en uw organisatie aan de buitenkant laat zien, heeft effect op de beeldvorming van anderen. En dat be´nvloedt hun meningsvorming en hun handelen. Het is daarom zinvol om aandacht te besteden aan uw "etalage". Net als winkeliers kunt u ervoor zorgen dat u, en alles wat u wilt uitdragen, op een positieve manier opvalt. Eerder beschreef ik Zeven manier om uw populariteit en bekendheid te vergroten en die kunt u zeker op uzelf toepassen. Daarnaast zijn er ook manieren om uw bedrijf meer in de spotlights te plaatsen. Onderzoek bijvoorbeeld of er iets actueels plaatsvindt waar u met uw bedrijf bijzonder op kunt aansluiten. Zorg tijdens de naderende decembermaand bijvoorbeeld ook voor een passende sfeer in en rond uw werk. Plaats een kerstboom of andere kerstdecoratie in de ontvangsthal en voorzie verschillende ruimtes van kerstversiering. En wat dacht u ervan om dit jaar de gevel van uw bedrijf dit jaar te versieren met lichtjes? Ook uw website doet dienst als een vorm van etalage. Geef die eens een actuele outlook die aansluit op het seizoen. Bezoekers zullen daardoor ervaren dat de hele site is vernieuwd, zelfs al heeft u aan de inhoud feitelijk nog maar weinig veranderd.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Vorige pagina Welke prioriteiten stelt u?

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk