Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

Geslaagde voornemens
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Vijf tips voor meer structuur in uw leven en werk
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Vijf tips voor meer structuur in uw leven en werk

Het einde van het jaar nadert. Over anderhalve maand begint er weer een nieuw jaar. Hebt u daar al over nagedacht? Het kan zijn dat u zich daar op dit moment helemaal niet mee bezighoudt. Misschien leeft u met de dag en dealt u dagelijks met de taken die zich aandienen. Het kan ook zijn dat u altijd graag vooruit kijkt en nu al uitgebreide plannen maakt voor het nieuwe jaar. U wilt niet voor verrassingen komen te staan en daar wilt u tijdig op kunnen anticiperen. Er kunnen klussen in het verschiet liggen die u niet wilt afraffelen, maar er liever tijdig mee beginnen. Plannen en vooruitdenken maken dan deel uit van uw levens- en werkpatroon. Misschien beschouwt u dit zelfs als een karaktereigenschap. Het is in ieder geval een eigenschap die veel mensen zich eigen zouden willen maken want ‘structuur in je leven en werk brengen’, ‘alles op orde brengen’ en ‘met tijd leren omgaan’, worden steevast genoemd in de top tien van goede voornemens tijdens de jaarwisseling.

Structuur aanbrengen: een goed voornemen
Eerder scheef ik het artikel: Wat zegt uw werkruimte over uw persoonlijkheid? Daarin stelde ik de vraag of een iemand die in een rommelige omgeving werkt ook een rommelig karakter heeft. In een reactie vroeg iemand zich af hoe mijn werkruimte er dan uitzag. Wellicht zag hij mijn vraagstelling als een vorm van kritiek op een ieder die niet zo gedisciplineerd is. Dat was het zeker niet. Mijn eigen werkwijze is namelijk eerder die van een spreider dan die van een stapelaar. Vaak schuif ik de papieren op mijn bureau opzij om ruimte te maken voor ander werk waar ik dan mee aan de slag ga. Ook kijk ik niet altijd vooruit in de tijd om mijn werkzaamheden gestructureerd te plannen. Mijn vrouw moest dan ook hard lachen toen ik haar vertelde dat ik een artikel over structuur aanbrengen wilde schrijven. Ik zou van mijn eigen tips nog het meest kunnen leren, merkte ze terecht op.

Het creëren van orde, structuur en regelmaat is niet gemakkelijk en vanzelfsprekend voor mensen die dat niet gewend zijn. Het is wellicht daarom dat dit een plekje in de top 10 van goede voornemens heeft. Dat het als een goed voornemen genoemd wordt, veronderstelt ook dat het iets is dat je kunt leren. Het gaat dus niet om een onveranderlijke karaktereigenschap. Tijdens het schrijven van mijn boek: Gelukkig Nieuwjaar heb ik mij verdiept in de meest populaire goede voornemens en mij afgevraagd wat je kunt doen om deze goede voornemens ook te behalen.

Zo krijg je dingen voor elkaar
In mijn zoektocht naar tips voor het creëren van meer structuur in leven en werk, stuitte ik op het boek: How to get things done, without trying too hard van Richard Templer. Dit boek staat vol met suggesties over wat je praktisch kunt doen om een overzichtelijk en geordend leven te leiden. Veel van de tips schaar ik echter onder het kopje inkoppers. Templer reikt in het boek talloze ideeën aan waarvan ik denk dat iedereen die wel weet als het gaat om aanbrengen van structuur. Zo vertelt hij dat het handig is om je sleutels op een vaste plek te leggen, dat het slim is om een notitieboekje bij je te dragen en dat je je afspraken in je agenda goed moet bijhouden. Er staan ook creatieve oplossingen in die je zouden kunnen helpen om iets te onthouden. Een grappig voorbeeld vind ik zijn alternatief voor de knoop in de zakdoek. Hij legde uit dat mensen vroeger een knoop in hun zakdoek legden als ze bang waren iets te vergeten. Nu is dat anders. Hij had geprobeerd om een knoop te leggen in een papieren zakdoekje, maar die scheurde alleen maar. Als alternatief noemde hij dat je je tandenborstel ondersteboven zou kunnen zetten. De volgende dag zou dat je eraan herinneren, dat je ergens aan moest denken. Toen ik dit las dacht ik dat dat alleen zou werken als je al een bepaalde structuur gewend bent. Ik denk er zelf nooit over na hoe ik mijn tandenborstel neerzet en het zou me echt niet opvallen als die opeens anders stond.

Een vicieuze cirkel
De meeste praktische tips in het genoemde boek gaven mij niet veel nieuw inzicht. Ik vond het vanzelfsprekend dat je meer overzicht en rust krijgt als je je bureau regelmatig opruimt, dat je prioriteiten moet stellen om je taken te structureren, dat je belangrijke dingen beter een vaste plek kunt geven en dat een to-do lijstje je helpt om je workload beter te overzien en je inzicht geeft in wat je kunt delegeren. Ik wist dat deze tips me zouden kunnen helpen in mijn werk, maar er was nog iets anders voor nodig. Het gaat er immers niet om dat ik begreep dat ik deze dingen kon doen, maar juist dat ik de structuur miste om ze daadwerkelijk te gaan en blijven doen. En zo was ik beland in een vreemd soort vicieuze cirkel: tips over hoe je je leven en werk beter kunt structureren, lijken dus alleen nuttig als je al enigszins gestructureerd bent. Wat nu?!

Praktische tips of een overkoepelend inzicht?
De tips van Templer gingen mijn ene oor in en het andere weer uit. Ik stond er blijkbaar niet voor open en/of ik geloofde er niet in dat dit voor mij zou werken. Sommige tips riepen eerder weerstand bij me op. Als ik bijvoorbeeld mijn sleutels een vaste plek in huis zou geven - behalve in mijn broekzak, wat nu mijn ‘vaste plek’ is - zou ik zeker een keer zonder mijn sleutels de deur uitlopen, was mijn gedachte. Wat ik nodig had waren niet zozeer de tips zelf, maar een diepere motivatie om ze toe te passen: een overkoepelend principe. Eerder schreef ik in het artikel: Maak van uw voornemens bewuste keuzes dat de keuzes die je maakt voor een belangrijk deel afhangen van wat je belangrijk vindt in je bestaan. Fundamentele keuzes vormen de basis van elke ander keuze die je maakt. Als ik voortaan altijd aan een opgeruimd bureau wil werken, zal ik regelmatig moeten opruimen. Maar daarvoor zal ik mijzelf moeten zien als iemand die deze structuur belangrijk vindt.

Weet wat u wilt
Gelukkig geeft Templer in zijn boek niet alleen praktische tips over tijdsbewaking, opruimen en geheugensteuntjes, maar ook enkele nuttige overkoepelende inzichten. Na het lezen daarvan worden de simpele tips in de rest van het boek ook meteen een stuk nuttiger en beter toepasbaar. Hier volgen enkele suggesties die ik heb afgeleid uit de inspirerende woorden van de schrijver.

1. Geloof erin
Henry Fort zei ooit: ‘Of je nu denkt dat je iets kunt of denkt dat je iets niet kunt; in beide gevallen heb je gelijk’. Dit geldt overal. Als u een berg werk voor u ziet en u gelooft niet dat u er ooit door zult komen, dan komt er waarschijnlijk weinig van terecht. Als u zichzelf ziet als iemand die - per definitie - niet gestructureerd is, zal het u niet makkelijk lukken dat wel te worden. U gelooft er immers zelf niet in. Zie het toepassen van weinig orde en regelmaat dus liever niet als een karaktereigenschap waaraan niets te veranderen is, maar als een andere manier van werken die aan te leren is.

2. Wil het echt
De meeste mensen stellen een zekere mate van structuur in hun leven op prijs. Dat is overigens niet op elk moment even noodzakelijk. Misschien houdt u ervan om uw vakantie te beleven als een serie verrassingen, maar stelt u het wel op prijs dat uw vergaderingen op tijd beginnen en gestructureerd verlopen. Als u meer georganiseerd wilt worden, vraagt dat in principe niet om meer inspanning, maar eerder om meer commitment. Als u het alleen een aardige gedachte vindt om meer georganiseerd te zijn, gaat het waarschijnlijk niet werken. Als u er een echt verschil mee wilt maken in uw leven, moet u echt, diep in uw hart, een meer georganiseerde persoon willen zijn. Op het moment dat u beseft hoeveel stress het u bespaart als u werkelijk meer georganiseerd zou werken, zult u zich hier gemakkelijker aan conformeren en er werkelijk mee aan de slag gaan.

3. Zie het als een uitdaging
Misschien bent u iemand die het een saai idee vindt om volgens vaste structuren te werken zoals lijstjes maken en afspraken voorbereiden. Het lijkt dat daarmee elke dag hetzelfde en weinig verrassend is. U houdt eerder van spontaniteit en uitdaging. U handelt met wat er op uw pad langskomt; morgen weer een andere dag! Toch is het goed om ook eens naar de andere kant daarvan te kijken. Er is vaak minder verveling in een effectief georganiseerd leven dan in een ongestructureerd leven. Denk bijvoorbeeld aan alle saaiheid die u vermijdt als u uw agenda goed bijhoudt. Goed plannen voorkomt immers: onnodig wachten, zoeken naar wat kwijt is, dingen dubbel doen en saai herstelwerk en telefoontjes over wat er door de verkeerde planning mis ging. Gestructureerd werken zorgt ervoor dat u effectiever en sneller dingen kunt doen waardoor u veel tijd overhoudt voor uitdagend werk.

4. Blijf uzelf, maar doe anders
Als u niet altijd even gestructureerd werkt, noemt u die eigenschap waarschijnlijk niet rommelig of ongeorganiseerd. Misschien ziet u zichzelf als spontaan, creatief, vrijheidslievend, ontspannen en nonchalant. En misschien ziet u mensen die volgens georganiseerde structuren werken als saai, bezadigd, vast, stellig, passieloos en voorspelbaar. Toch sluit het een het ander niet uit. Als u leert beter te plannen en structuur aan te brengen in uw werk en leven, betekent dat niet dat u daarmee verandert in een vervelende, gevoelloze, rigide persoon. U bént niet anders; u dóét anders. Anderen hoeven het niet eens te merken wat voor nieuwe systemen u hanteert om meer overzicht te krijgen.

5. Ga er meteen aan de slag
Om terug te komen op de inleiding van het artikel. U hoeft met uw goede voornemen niet per se te wachten tot januari. Als u er meteen mee aan de slag wilt, dan geef ik u een tip uit Gelukkig Nieuwjaar. Anticipeer op wat er komen gaat en dat begint al met de nieuwjaarswens. Begin dit jaar vroegtijdig met het schrijven van kerstkaarten voor uw relaties. Dit geeft u de gelegenheid om de benodigde tijd te spreiden. Daarmee wordt het geen haastklus. U heeft dan ook meer tijd om uw kerstkaarten te voorzien van een persoonlijke boodschap. Schrijf op de kaart iets over een ervaring die u het afgelopen jaar met de ander had of geef een compliment voor wat u aansprak in de ander. Zo zorgt u met het brengen van structuur nu alvast voor een betrokken indruk bij uw relaties.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Vorige pagina geslaagde voornemens

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beďnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beďnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk