Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

Van controle naar vertrouwen
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Is geluk een kwestie van stom geluk?
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Is geluk een kwestie van stom geluk?

Als u aan managers en/of medewerkers zou vragen wat zij het belangrijkste streven vinden in hun leven en hun werk, dan wordt vaak het woord geluk genoemd. Dat is natuurlijk niet zo raar. Sheila Neijman schreef daarover in een artikel op Managersonline.nl dat uit talloze onderzoeken blijkt dat gelukkige mensen langer leven, lichamelijk gezonder zijn, socialer, energieker, vriendelijker, flexibeler, vindingrijker, groter zelfvertrouwen hebben, meer geld verdienen en een prettige energie uitstralen. Bovendien is geluk besmettelijk, is het maakbaar, vergroot het de arbeidsproductiviteit en de arbeidssatisfactie, verlaagt gelukkig zijn het ziekteverzuim en werken gelukkige mensen veel beter samen. Wat willen we nog meer? Sheila gaf daarbij tien nuttige manieren om te managen op geluk.

Streven naar of wachten op geluk?
Geluk is blijkbaar iets wat we willen nastreven, maar kun je dat wel nastreven of is geluk hebben eigenlijk gewoon een kwestie van geluk? Dit doet me denken aan een compliment dat ik iemand hoorde uitspreken: ‘Wat een geluk dat je bent geslaagd voor je rijbewijs!’. We snappen de intentie van de complimentgever. Hij wilde de ander feliciteren met diens behaalde succes, maar uit de woorden bleek dat niet helemaal. Het leek bijna of hij wilde zeggen dat het slagen voor het rijexamen het resultaat was van louter toeval. Bij geluk denken we aan een langdurig gevoel van tevredenheid, liefde of vreugde, maar we gebruiken het woord ook als het hebben van een positieve toevalligheid. We hebben het soms zelfs over stom geluk. Zo klinkt het alsof we er weinig aan hoeven te doen: geluk komt ons blijkbaar aanwaaien, of het is er (ongelukkig genoeg) gewoon niet - en het is kennelijk net zo oncontroleerbaar als het weer. Dat laatste is niet wat we graag zouden willen. Is er iets waarmee we ons geluksgevoel zouden kunnen beïnvloeden? Met andere woorden: kunnen we onszelf gelukkiger maken, en daarmee meteen de effectiviteit van het werk verbeteren?

Gelukkiger worden, maar niet streven ernaar
Volgens studies uit de hele wereld die zijn verzameld door de World Happiness Database in Rotterdam is dat zeker mogelijk, maar de weg naar geluk zou wel eens anders uit kunnen zien dan we zouden verwachten. Een algemeen gangbare gedachte is dat je doelen moet stellen om een gelukkig leven te leiden. Het bijzondere is dat juist een doelgericht streven naar geluk niet echt de beste methode is. Ruut Veenhoven, directeur van de database en emeritus hoogleraar sociale condities voor menselijk geluk, aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vond in zijn eigen studie een licht negatief verband tussen het ervaren van geluk en streven naar doelen. ‘Ongelukkige mensen zijn zich meer bewust van hun doelen, misschien juist omdat ze ernaar op zoek zijn hun leven te verbeteren’, zegt Veenhoven.

Om een gelukkig en lonend leven te leiden, helpt het niet om te mijmeren over de bedoeling van het leven. Wat helpt dan wel om geluk te ervaren? Geld blijkbaar ook niet; daarvan zeggen we immers dat het niet gelukkig maakt. Toch is het wel prettig om er voldoende van te hebben, vinden we ook. Het ervaren van geluk gaat meestal niet om materiele zaken zoals luxe eten, goede wijn of een dure vakantie. Onderzoeken uit de World Happiness Database" target="_blank">World Happiness Database wijzen uit dat het belangrijker is om te investeren in activiteit en betrokkenheid in je leven en werk.

Activiteit en betrokkenheid
Als je naarstig op zoek gaat naar geluk en doelen stelt om je leven te verbeteren, zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je iets mist. En zolang je daarnaar op zoek blijft, vind je het niet. Geluk zit hem niet in de resultaten, maar in hoe je ervaart wat je doet. Vergelijk dat met een bergbeklimmer. Wat maakt een bergbeklimmer gelukkig? Is dat het bereiken van de top? Misschien geeft dat even een geluksgevoel maar dat is tijdelijk, daarna moet hij weer door. Natuurlijk heeft hij een moment van extase en geniet hij van het uitzicht. Elke bergbeklimmer vertelt dat dit een summum is. Maar hoe zou het zijn als de bergbeklimmer met een helikopter op de top geplaatst zou worden? Wat zou er overblijven van de waarde van dit uitzicht? Waarschijnlijk weinig. Een bergbeklimmer is vooral gelukkig omdat hij doet waar hij van houdt: klimmen. Het geluk zit hem vooral in de ervaring, niet alleen in het resultaat.

Geluksfactoren
Bij geluk gaat het om een positieve state of mind. Veenhoven noemt het levensvoldoening. Verschillende dingen kunnen verschillende mensen content of blij maken, afhankelijk van hun stemming of de situatie. Maar onderzoek heeft ook aangetoond dat we onszelf gelukkiger kunnen (blijven) maken omdat het idee over geluk verandert door de tijd. Zo kunnen oudere mensen zich volgens Veenhoven gelukkiger voelen omdat ze wijzer zijn. Sommige geluksfactoren lijken echter werkelijk afhankelijk te zijn van louter geluk (toeval) of prettige omstandigheden. Studies met de database vertellen dat mensen gelukkiger zijn:
  • als ze een langdurige relatie hebben,
  • als ze actief betrokken zijn in politiek,
  • als ze actief zijn in hun werk en vrije tijd,
  • als ze uit eten gaan,
  • als ze goede vrienden hebben (hierbij gaat het om de kwaliteit van de relaties, niet om de hoeveelheid relaties - meer relaties maken niet per se gelukkiger).
Een aantal andere opvallende bevindingen uit de onderzoeken zijn:
  • mensen die matig drinken zijn gelukkiger dan mensen die helemaal niet drinken,
  • mannen voelen zich gelukkiger in een gemeenschap waar vrouwen meer gelijkheid ervaren,
  • het besef er goed uit te zien, vergroot het geluksgevoel van mannen meer dan dat van vrouwen,
  • je voelt je gelukkiger als je denkt dat je er goed uitziet, onafhankelijk van of dat waar is,
  • het hebben van kinderen verlaagt je geluksniveau, maar je geluksgevoel stijgt wanneer ze opgegroeid zijn en het huis verlaten,
  • langdurig woon-werkverkeer doet je gelukgevoel behoorlijk dalen. Extra betaling daarvoor kan dat niet compenseren.
Hoe maakbaar is geluk?
Volgens de onderzoeken uit de World Happiness Database is geluk zeker maakbaar. Het is mogelijk om gelukkiger te worden door goede keuzes te maken en de juiste dingen te doen. Het geluk zit hem in de voldoening die je ervaart bij de activiteiten die je onderneemt. Het geluk zit hem in de contacten met andere mensen, in de uitwisseling van ervaringen en de onderlinge waardering. Geluk zit ook in je eigen verwachtingen. Wat jou of wat iemand anders gelukkig maakt kan nogal verschillen. Er zijn zelfs mensen die echt gelukkig worden van een groot bedrag op hun bankrekening. Ze worden gelukkig door alleen al te kijken naar het getal op hun rekening (dit is dan de geluk makende actie) zonder dat ze er ooit iets van uitgeven. Anderen worden gelukkig van muziek, weer anderen van de natuur. Geluk is dus een relatief begrip. Het ontstaat als je je aan dat gevoel kunt en wilt overgeven.

De vijanden van geluk
Ergernis, stress en cynisme zijn de grootste vijanden van geluk. Die kun je zelf in de hand houden. Belangrijke adviezen daarbij zijn: loslaten en relativeren. Stop met het maken van verwijten aan de omstandigheden, anderen of jezelf als iets niet gaat zoals je wilt. Kijk liever naar wat er wel is dat je boeit. Laat je verrassen door interessante nieuwe dingen. Wees enthousiast over wat anderen je vertellen. En als je het niet met iemand anders eens bent, probeer jezelf dan eens in zijn of haar schoenen te plaatsen. Lukt het je dan nog steeds niet het ergeren en stressen te stoppen, kijk dan naar jezelf met een glimlach en geef het de tijd.

Een dagboek van geluk
Professor Veenhoven en zijn collega’s trachten mensen aan te moedigen om meer dingen te doen die hun gelukkig maken met behulp van een online dagboek. Inmiddels hebben 20.000 mensen zich daarbij aangesloten. Wilt u weten hoe het gesteld is met uw geluk? Wilt u weten of u uw geluksgevoel kunt verbeteren? Wilt u participeren in onderzoek naar geluk van de Erasmus Universiteit? Kijk dan eens op de site van de gelukswijzer.

Niet altijd gelukkig
Natuurlijk kunnen we niet altijd gelukkig zijn. Onderzoek uit de database heeft ook aangetoond dat het goed voor ons is om ons 10 procent van de tijd minder gelukkig te voelen. Enige somberheid is nuttig als een indicator, een soort rood verkeerslicht, die ons behoedt tegen negatief gedrag. De wetenschap dat we niet altijd gelukkig hoeven te zijn, behoedt ons bovendien van de frustratie die we ervaren als het geluksgevoel ons even in de steek lijkt te hebben gelaten. Als we even niet zo gelukkig zijn, hoeven we niet meer ons best te doen om dat te worden (door doelen te stellen) - wat het geluk juist remt, en hoeven we alleen nog de dingen te doen die we nuttig, leuk en interessant vinden.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Vorige pagina Van controle naar vertrouwen.

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk