Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen

 Contact  
 


bol.com Partner

Hoe gek zijn managers eigenlijk?

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Hoe komt u de zomer door?
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Hoe komt u de zomer door?

Terwijl uw collegaís en zakenrelaties genieten van zon en zee, zit u nog steeds zwetend achter uw pc. Het lijkt er soms op dat u de enige bent die nog aan het werk is. De afwezigheid van anderen maakt het lastig om efficiŽnt te werken. Het kost u vele telefoontjes om de juiste mensen te bereiken. Vervangingen blijken veelal slecht geregeld, zodat het overkomt dat u steeds de verkeerde personen aan de lijn krijgt. Intern is het niet veel beter gesteld. Vanwege de afwezigheid van de helft van uw personeel is de communicatie inefficiŽnt. Uw boodschappen komen niet goed over; mensen voelen zich niet verantwoordelijk. Tijdens vergaderingen kunnen nauwelijks besluiten genomen worden. U vraagt zichzelf wel eens af wat u nu eigenlijk aan het doen bent.

Is dit uw beeld van de zomer?
In veel bedrijven staan de werkzaamheden tijdens de zomer op een laag pitje. Opdrachten die begin juni verstrekt zijn hebben soms pas een deadline in september. Uw klanten zijn ook vaak slecht bereikbaar en nieuwe opdrachten blijven uit. Erg veel haast is er dus niet. De informatieverstrekking is om dezelfde reden weinig vernieuwend. Sommige mensen die geen vakantie hebben, lijken vooral naar hun werk te komen omdat ze zich daartoe moreel verplicht voelen: Ďje wordt immers betaald voor je aanwezigheid, dus moet je er zijn!í Tegelijkertijd doen ze hun best om de schijn te wekken dat ze het erg druk hebben.

Als dit uw beeldvorming is van de zomer, bereikt u inderdaad niet veel. U benadert uw zaken dan als een mismatcher en focust eerder op de beperkingen dan op de mogelijkheden. Doe uw oogkleppen af! Het is zomer: geniet ervan en haal er tegelijkertijd zoveel mogelijk profijt uit!

Een bijzonder jaargetijde
Het lijkt er soms op dat het accent van het werk vooral op het najaar en de wintermaanden ligt. Er staat dan weer veel gepland. Iedereen is er weer en we kunnen er weer flink tegen aan. U hoeft daar echter niet op te zitten wachten en u hoeft zeker niet hetzelfde te doen als in de herfst en winter.

Besef dat het nu zomer is! Dat maakt nogal verschil. Dit jaargetijde heeft zijn eigen karakter: het is warm, er is veel licht en kleur, de stemmingen van de mensen met wie u contact heeft zijn doorgaans goed, de dagen zijn lang, de muziek is vrolijk, de kleding luchtig, er zijn relatief weinig ziekmeldingen en er is veel tijd voor elkaar. Deze beeldvorming biedt u de mogelijkheid om naar uw werk te kijken vanuit een ander perspectief.

De zomer biedt u mogelijkheden die andere jaargetijden niet kennen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat de donkerte van het najaar niet al te best is voor de stemming. Veel licht biedt helderheid voor de menselijke psyche. Tijd dus voor frisse ideeŽn en ontspannen contacten. Maak gebruik van de rust, benut de lange dagen en geniet van het aangename weer! Het is een andere instelling waar u misschien even aan moet wennen, maar in de zomer dient uw focus niet zozeer te liggen op wat er allemaal moet, maar op wat er allemaal kan!

Laat weten dat u er bent!
Als u in de zomer zinnige dingen te doen wilt hebben, is het belangrijk dat u in contact komt met de mensen die er nog zijn. U zult al menig mailtje ontvangen hebben van mensen die te kennen geven dat zij met vakantie zijn. U bent juist aanwezig in de vakantietijd! Als u wilt dat mensen contact met u opnemen, is het zeker ook goed om uw relaties te laten weten dat u in deze periode wťl bereikbaar voor hen bent en dat u tijd voor hen heeft. Als u ondernemer bent biedt de zomer geweldige kansen voor prachtige promoties: zonnevoordeel, korting boven de dertig graden, enzovoorts. Hoe dan ook, zorg ervoor dat anderen er niet klakkeloos vanuit gaan dat u er ook wel niet zal zijn.

Tijd voor uitgestelde netwerkafspraken
Hoewel veel mensen op vakantie zijn, zijn zeker niet al uw zakenrelaties onbereikbaar. Net als u, zijn er anderen die het voor- of naseizoen prefereren om op vakantie te gaan. De zomer biedt u goede gelegenheid om contacten aan te gaan en te onderhouden. Verlaat uw werkplek eens en ontmoet uw zakenrelaties op een terras of in de achtertuin van hun kantoor.

De tijdsdruk is ís zomers minder aanwezig en de contacten komen informeler over: jasje uit, stropdas los. Doordat deze ontmoetingen plaatsvinden in een ontspannen ambiance, ontstaan er vaak goede ideeŽn en creatieve openingen voor samenwerking. U leert uw zakenrelaties op een andere manier kennen waarbij de menselijke kant van het contact wordt benadrukt. Dit versterkt de band en verlaagt de drempel om opnieuw met elkaar in contact te treden.

Tijd voor uw personeel
De context en sfeer bepalen hoe mensen met elkaar omgaan. U kunt daar zelf verandering in aanbrengen. De zomer biedt veel gelegenheid om het gespannen zakelijke er eens af te halen en uw ontmoetingen wat luchtiger te laten zijn. Dit kunt u ook teweegbrengen in contact met uw eigen personeel. Trakteer bijvoorbeeld eens spontaan op ijsjes. Nodig uw collegaís uit voor een lunch in de open lucht of organiseer een zomerse barbecue. Een vergadering krijgt een andere sfeer als u in plaats van thee eens een fles cola op tafel laat zetten. Dit lijkt zo simpel, maar u zult duidelijk het verschil bemerken. De lichaamshoudingen veranderen, er wordt op een andere toon gesproken en er wordt meer gelachen. De stemming is niet alleen goed; er komen ook creatievere ideeŽn op tafel.

Zorg er trouwens voor dat u de agenda van uw vergaderingen ook aanpast aan het zomerse gedachtegoed. Het is weinig inspirerend om in de ziedende warmte te moeten vergaderen over tegenvallende productiecijfers, deadlines en planningen voor het najaar. Het is zeker zinloos om alvast vergaderpunten uit te kauwen waarover - in verband met afwezigheid van - toch geen besluiten kunnen worden genomen. Bied daarentegen meer ruimte voor creatief brainstormen en input van vernieuwende ideeŽn. De zomerzon geeft soms heldere inzichten en werpt licht op duistere zaken; maak daar gebruik van!

SiŽsta doe het rustig aan!
In Zuid-Europese landen hebben ze het goed begrepen: als het warm is moet je het rustig aandoen. Om deze reden sluiten daar de winkels en kantoren een paar uur op het warmst van de dag. Dit is spijtig voor de vakantiegangers die om deze tijd juist de pittoreske plaatsjes willen bezoeken, maar voor de inwoners van het land zelf is het een noodzakelijk moment om energie bij te tappen.

Ik pleit er niet voor dat u een tropenrooster invoert op uw kantoor. Wellicht wordt het dan namelijk nog lastiger om mensen te bereiken. Zorg er echter wel voor dat u en uw personeel het rustig aandoen als het warm is. Op die manier kunt u het lang volhouden.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Heeft u zin in een feestje?. Hoe gek zijn managers eingenlijk?

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beÔnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beÔnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privť
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk