Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen

 Contact  
 


bol.com Partner

Omgaan met kritiek

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Doet u alles om op te vallen?
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Doet u alles om op te vallen?

Een product met een bekende naam wordt doorgaans veel verkocht. Een bekend bedrijf heeft gewoonlijk veel omzet. En als bekend persoon zult u regelmatig om uw mening worden gevraagd. Maar voordat u die bekendheid heeft, dient u buitengewoon op te vallen en er positief uit te springen. Wat kunt u doen om de schijnwerpers in uw richting te draaien? Wat doet u om op te vallen? En heeft de aandacht die u dan krijgt altijd de positieve werking die u verwacht? Leer hier de kunst om op te vallen op een positieve manier.

Een gekleurde enveloppe of een bobbel?
U heeft een vacature voor een gewilde functie en ontvangt een enorme berg sollicitatiepost. Als u een eerste blik op de stapel werpt, ziet u daar enkele rode, groene en gele enveloppen tussenuit prijken. Ook zitten er enveloppen bij met een bobbel, wat blijkbaar duidt op een verrassende inhoud. De afzenders van de poststukken hebben in ieder geval hun eerste doel bereikt. Hun actie valt op! Tegelijkertijd is het natuurlijk de vraag of dit de sollicitant veel voordeel zal bieden. Deze mensen willen er blijkbaar uit springen met een trucje. En dat zegt nog niets over hun capaciteiten of karakter. De briefzenders lopen zelfs het risico dat u hun post aan een extra strenge controle onderwerpt of dat u hen er bij voorbaat al uitselecteert omdat u meent dat een serieuze kandidaat zijn CV überhaupt niet in een gekleurde envelop zou moeten toesturen.

Discriminatie en generalisatie
Het feit dat u de gekleurde enveloppen zo snel opmerkte, heeft te maken met een psychologisch fenomeen: discriminatie versus generalisatie. Discriminatie heeft vaak een negatieve klank omdat het geassocieerd wordt met racisme, maar hier bedoel ik de letterlijke betekenis: het maken van onderscheid. Met generalisatie bedoel ik het veralgemeniseren van verschillende informatie. Dit fenomenen helpt ons om de vele indrukken die we dagelijks ontvangen te hanteren. Als we een groep mannen in een zwart kostuum bijeen zien staan, gaan onze hersenen er gemakshalve vanuit dat deze mannen bij elkaar horen (generalisatie). Staat er iemand in een wit pak tussen, dan ervaren we deze persoon als niet tot de groep behorend (discriminatie). De persoon in het witte pak is dus anders en valt op.

Als op een kruising de meeste auto’s rechtdoor rijden, kan uw aandacht plotseling getrokken worden door één auto die afslaat. Gaan echter alle auto’s de bocht om, maar gaat er eentje rechtdoor, dan valt dat weer meer op. Als auto’s zich in dezelfde richting bewegen gaan we de stroom als één geheel zien (generalisatie), totdat er verandering optreedt (discriminatie).

Positief opvallen
Het bovenstaande bevestigt waarschijnlijk iets dat u allang wist: als iets afwijkt, valt het op. Het lukte de sollicitant daarom gemakkelijk om zijn brief te laten opvallen, maar dat is anders dan er een positief opvallende indruk mee te maken. Om er bijzonder uit te springen is het niet alleen de kunst om letterlijk op te vallen, maar er tegelijkertijd ook een positief gevoel mee op te roepen. Een goudkleurige enveloppe is een aparte aandachtstrekker, maar schept ook verwachtingen over de inhoud. De content daarvan moet zeker even creatief zijn en op bijzonder wijze aantrekken om het gewenste effect te bereiken.

Ooit heb ik wedstrijden gedanst. In de voorrondes, met een groot aantal paren op de vloer, was het de kunst om de aandacht van de juryleden te trekken. Als ze je niet gezien hadden, kreeg je ook geen punten. Onze dansleraar besteedde daarom in zijn lessen extra aandacht aan het opvallen. Wij moesten van onze acte de pressante een show maken. Wij wachtten met onze opkomst tot het laatste moment, als iedereen al stond en haastten ons met een zwierige draai de dansvloer op onder het oog de wachtende juryleden. Opvallen deden we zeker, maar we wisten ook dat er kritisch op ons gelet zou worden. Wat we deden moest perfect zijn!

Opvallende verpakking mét inhoud
Als uw gekleurde enveloppe of spetterende entree verder geen inhoud heeft bereikt u waarschijnlijk niet wat u wilt, of is het effect van korte duur. Dit kunt u dan vergelijken met de bekende vlag op de modderschuit. Natuurlijk is het goed om gebruik te maken van opvallende elementen, maar deze dienen niet op zichzelf te staan. Uw decoratie dient de positieve aspecten van uw persoonlijke presentatie te accentueren of te ondersteunen.

Negatieve reclame valt negatief op
Als het uw doel is om bijzonder op te vallen, zorg dan dat u opvalt met iets goeds. Waak ervoor om negatief in de publiciteit te komen. Negatieve reclame trekt veel belangstelling. Sommige managers geloven daarom nog steeds dat negatieve reclame tegelijkertijd goede reclame is. Aandacht trekt u inderdaad! U zult zeker opvallen als u, als persoon of organisatie, verstrikt raakt in een schandaal. Negatief nieuws verspreidt zich immers als een lopend vuurtje en dat zorgt zeker voor deze extra belangstelling. Negatieve publiciteit wordt vaak nog extra aangedikt door de media en zelfs door eigen medewerkers als interessant nieuwtje verspreid. Dit gaat er in als koek: Mensen smullen immers enorm van gossips.

De vraag is echter of dit de aandacht is die u wilt. De aandacht die slecht nieuws genereert zorgt weliswaar voor meer naamsbekendheid, maar de negativiteit die er aan vastkleeft is uitermate slecht voor de reputatie van uw product of bedrijf en dat van uzelf. Als u onverhoopt te maken krijgt met negatieve reclame, is het belangrijk dat u in ieder geval tegelijkertijd ook positief nieuws naar buiten brengt. Zo breng u een andere associatie teweeg.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


De kunst van het relativeren. Omgaan met kritiek

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk