Home  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  Manipuleren  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Onderwijs  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren
 


bol.com Partner



De ruimte waar iemand verblijft en hoe die deze heeft ingericht, kan veel over hem
vertellen
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Het coronavirus heeft nogal wat veranderd in onze gebruikelijke lichaamstaal

Lichaamstaal in tijden van de coronacrisis

Als het gaat over lichaamstaal, staat het contact en de verbinding tussen mensen centraal. Dit uit zich in de manier waarop we elkaar benaderen. In deze tijd staat die benadering behoorlijk onder druk. Zo is er het nodige veranderd in de afstand die we tot elkaar aanhouden, de manier waarop we elkaar (niet meer) aanraken: kussen, knuffelen en niet te vergeten... een hand geven.

De coronacrisis heeft de manier waarop we met elkaar omgaan nogal beïnvloed. Dat voelt onwennig: we zijn gewend om dichtbij anderen te komen om onze sympathie te laten blijken. We vonden het normaal om anderen een hand te geven bij de eerste ontmoeting, om te groeten of feliciteren en bij het beklinken van een zakelijk contact. Stel je eens voor hoe je een sollicitatiegesprek moet beginnen zonder de recruiter eerst de hand te schudden. En ik schrijf 'stel je eens voor' want op dit moment zijn face-to-face sollicitatiegesprekken praktisch helemaal onmogelijk vanwege het verzoek om thuis te blijven en het voorschrift om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. En online blijft het nog steeds lastig om een hand te schudden.

Benaderen met gepaste afstand

Het straatbeeld is veranderd: we mogen niet met meer dan twee personen bijeen staan, families uitgezonderd. En we moeten tot iedereen 1,5 meter afstand bewaren. Dit zorgt voor bijzondere taferelen. Er lopen minder mensen op straat dan gebruikelijk en de mensen die er wel lopen, lopen met een grote boog om elkaar heen. In smalle straten en op wandelpaden is dat soms flink puzzelen. De schijnbare afstandelijkheid die met deze afstand lijkt te worden uitgedrukt, wordt op een andere manier gecompenseerd. Vaker dan ooit groeten passanten elkaar in de dorpsstraten, in de parken en op het strand. Bij het passeren wordt er even geglimlacht of de hand opgestoken ter verontschuldiging en als teken van onderling begrip. Het is gek, maar het moeten houden van afstand brengt ons op een zekere manier dichter bij elkaar. Het voortdurend afstand moeten bewaren van anderen kent nog een ander aspect. Met de afstand die we tot elkaar houden, communiceren we normaliter ook iets over de relatie die we met de ander hebben.

Minder intiem, minder persoonlijk

De Amerikaanse antropoloog Edward T. Hall was bekend vanwege zijn onderzoek naar de interrelationele betekenis van de afstand die mensen tot elkaar houden. Rekening houdend met individuele en culturele verschillen verdeelde Hall de interpersoonlijke ruimtes in vier verschillende zones, te weten:

De intieme zone is de ruimte die we delen met mensen die ons letterlijk zeer nabij staan. Bij voorkeur laat je alleen geliefden, familieleden en hechte vrienden toe in deze cirkel. Alleen in uitzonderingsgevallen, zoals in een drukke metro, staan we het toe dat anderen zo dichtbij staan. In de persoonlijke zone vinden de meeste gesprekken plaats. We houden deze afstand (gewoonlijk) ook aan als we een hand geven.

Maar met de voorschriften die ons vertellen dat we 1,5 meter afstand moeten bewaren is dat veranderd. We kunnen niet dichter bij elkaar komen dan binnen de sociale zone die Hall noemde. Als we naar buiten gaan, zien we nu mensen met elkaar praten vanaf weerszijden van een fietspad. Zakelijke gesprekken voeren we vanaf de andere kant van de kamer. Dit heeft effect op het contact wat we hebben. Het geeft simpelweg een ander gevoel. Het is namelijk de afstand die we gewoonlijk alleen aanhouden om een kortdurend en onpersoonlijk gesprek te voeren. De gesprekken worden ook vanwege een andere reden een stuk minder intiem. De afstand vraagt immers dat we wat luider tegen elkaar spreken en iedereen kan het dus horen. Ook de gesprekregulatie via oogcontact en mimiek is door de grotere afstand veranderd. Subtiele wenken zijn er niet meer bij.

Groeten, maar dan anders

De handdruk mag op dit moment niet meer en de elleboogstoot is vanwege de 'social distance' in feite ook niet toegestaan. Kussen en huggen is in deze tijd helemaal taboe. Deze hartelijke manier van groeten wordt ook gevoelsmatig steeds minder aantrekkelijk. Na #metoo (mag ik nog wel kussen?) heeft nu ook het coronavirus zijn intrede gedaan. Dat zorgt voor een gevoel dat we elkaar liever niet meer aanraken, ook al zóú het mogen. Het voelt alsof je met een intieme aanraking behalve een hygiënische grens ook een morele grens overgaat.

De opgestoken hand, de hand op het hart en het namaste gebaar hebben de handdruk vervangen. Op dit moment worden deze gebaren nog wel getoond met de nodige verontschuldigingen: 'Ik geef je geen hand hoor...' En op die manier begint elk gesprek op dit moment eerst met een inleiding over het coronavirus. De verbale toevoegingen kunnen ook een extra betekenis aan de groetgebaren toekennen. Zo zag ik mensen hun goede vrienden groeten met een opgestoken hand, terwijl ze daarbij riepen: 'Kus! Haha, zo mag het wél!' De opgestoken hand is op die manier een knuffel geworden. De kushand heeft ook zijn intrede weer gedaan: kussen op je eigen hand en dat dan toeblazen naar de ander. Maar let op: niet te hard blazen. Je weet het maar nooit met dat virus!

Voor altijd anders...?

Het ziet ernaar uit dat we van het coronavirus voorlopig niet af zijn. Dit zal de manier waarop we met elkaar omgaan de komende tijd nog wel blijven beïnvloeden. Eerder schreef ik artikelen over de vraag of je elkaar nu wel of niet kust met nieuwjaar. Jaarlijks werd ik bevraagd door de media of we nu wel of niet moeten kussen en hoe we dat dan zouden moeten doen. Dat was dit jaar helemaal geen item meer in de media. Nee, na het skippen van vele activiteiten bleek ook nieuwjaar een saai feestje te zijn geworden: geen vuurwerk, geen vreugdevuren, geen lange rijen voor de oliebollenkraam, geen handen geven, geen hugs en geen gekus. Wat in det toekomst de alternatieven zullen zijn en waar we naar toe gaan met onze lichaamstaal. Het wordt zeker vervolgd.

Lees ook: (Wanneer) schudden we elkaar weer de hand?

Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal tijdens de coronacrisis


Het coronavirus heeft veel effect op hoe we met elkaar om (mogen) gaan en op onze lichaamstaal. Het lijkt misschien gek om dit te lezen op een site over lichaamstaal, maar we dringen erop aan je in het contact met anderen te houden aan de volgende regels:
  • Geef geen hand bij groeten, kennismaking of felicitatie
  • Was je handen vaker dan je misschien gewend bent
  • Droog je handen met een papieren handdoekje
  • Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten
  • Raak je eigen gezicht zo min mogelijk aan
  • Blijf op anderhalve meter afstand van anderen
  • Blijf zo veel mogelijk thuis als je werk het toelaat
  • Blijf thuis bij verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
  • Blijf ook thuis als een van je gezinsleden koorts heeft


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
http://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Ademhaling: luchtige communicatieDe ruimte waar iemand verblijft en hoe die deze heeft ingericht, kan veel over hem vertellen











Boeken op onderwerp:
corona
lichaamstaal
afstand
nabijheid
reizen
communicatie
relatie
ruzie

Nieuw!!
Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren

Dit nieuwe boek van Frank van Marwijk is nu te bestellen.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Anderen laten wachten
Digitale communicatie
Gerichte aandacht
Doen alsof
Sociaal intranet
Impliciete communicatie
Pesten op het werk
Voor jou in de rij?
Van controle naar vertrouwen
Geluk of stom geluk?
Cognitieve technieken

Meer artikelen van
Frank van Marwijk