Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner

afstand en territorium

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Ademhaling, een luchtige vorm van communiceren

Een bijdrage van Ed Nissink

Communiceren doe je op enorm veel verschillende manieren: met wat je zegt, doet en laat, met je lichaamstaal, je bewegingen, je gedrag ... Een van de minder belichte kanten van communiceren, maar zeker een belangrijke, is de ademhaling. Je communiceert door middel van je ademhaling met jezelf, je lichaam en ook met je omgeving.

Aan je ademhaling is een en ander af te lezen. Net als met veel vormen van waarnemen en duiden is het ook hierbij weer zaak dat je uitkijkt niet in de ‘lijstjes’ te vervallen: een opsomming van punten waaraan je zou kunnen zien wat iets betekent. Dat is leuk voor op een verjaardagsfeestje; als tante Jo vertelt dat iemand liegt als hij naar rechtsboven kijkt, of dat iemand afgesloten is als hij zijn armen over elkaar heeft. Maar met gedegen interpretatie heeft het niets van doen.

Dat betekent overigens niet dat alle interpretaties moeilijk moeten zijn, maar dat je jezelf een dienst bewijst als je durft te twijfelen aan wat je waarneemt, altijd de context in acht neemt en de combinatie met andere waarnemingen in je interpretatie meeneemt.

Context is belangrijk

Als je dat in je achterhoofd houdt, en ook op die basis de hieronder gegeven aanwijzingen gebruikt, kun je een hoop waarnemen aan de ademhaling. Het leuke van ademhaling is dat we het allemaal voortdurend doen zolang we in leven (willen) zijn. Het is dus altijd te bestuderen als er iemand in de buurt is die ademt.

Een aantal punten dat je kunt ‘aflezen’ aan de ademhaling is:
  • tempo
  • diepte
  • locatie
  • interval
  • ritme
  • gewicht/souplesse
  • verandering
Er zijn meer dingen die je kunt bestuderen, maar met bovenstaande punten heb je al een aardige set waarnemingsaspecten. Het belangrijkste punt is het laatste: verandering. Een snelle ademhaling bijvoorbeeld, betekent nagenoeg niets wanneer het gebeurt bij iemand die voortdurend snel ademhaalt. Zo geldt voor alle punten dat ze op zichzelf niet zoveel betekenen. Het zijn de veranderingen in snelheid, plaats, regelmaat en duur die iets kunnen vertellen over stemming en eventueel volgende acties. In dat licht bezien kan een ademhaling die versnelt duiden op een verandering van waarneming en stemming. Lekker vaag natuurlijk, dus een paar generalisaties zijn wellicht prettig.

Hoog en snel

Een ademhaling die hoog in de borst zetelt en die ook nog eens snel en kort is, zie je vaak bij mensen die van zichzelf beweeglijk, drukker en vaak visueel ingesteld zijn. Het kan enigszins nerveus overkomen, zo’n hoge, snelle ademhaling. Wanneer de adem normaal gesproken rustiger en lager is, en dan ineens omhoog gaat - wat je kunt zien aan de bewegingen van de borstkas - en versnelt, is er meestal sprake van geschrokken zijn of anderszins opwinding. De opmerking 'Haal een paar keer diep adem,' is naast 'neem een glaasje water' een van de meest gehoorde adviezen wanneer iemand overstuur is. De snelle ademhaling zorgt voor een snelle verplaatsing van zuurstof en de zogeheten vlucht- of vechthormonen (o.a. adrenaline).

Midden en gematigd

De ademhaling die voornamelijk rond het middenrif plaatsvindt en niet te snel of te langzaam gaat geeft ook vaak een balans aan; een letterlijk middelpunt. Vooral wanneer deze vanuit een eerdere hoge/snelle of lage/trage ademhaling komt: dan kan het duiden op het (her)vinden van innerlijke balans. Rustig genoeg, maar ook actief genoeg om in actie te komen; indien nodig. Mensen die veel met praten en luisteren hebben, maken vaak gebruik van deze ademhaling.

Laag en traag

De ademhaling diep onderin de buik die rustig of zelfs traag is wordt vaak in verband gebracht met diepe ontspanning en meestal klopt dat ook. Mensen die deze ademhaling hebben, vooral als deze vanuit een eerdere, snellere en hogere ademhaling komt, zijn meestal wel ontspannen. Andersom werkt overigens ook: haal een aantal keren heel langzaam en diep vanuit de buik adem en je zult merken dat je als vanzelf meer ontspannen wordt.

Wat kun je ermee?

Ogenschijnlijk is het niet zo spectaculair om de ademhaling van mensen waar te nemen. Toch is dit een enorm goed hulpmiddel in gesprekken. Goede verkopers zijn op de hoogte en maken gebruik van deze kennis. Goed waarnemen kun je leren en het kan het verschil maken tussen harmonie of verstoring wanneer je de verschillende manieren van ademhalen en vooral de veranderingen daarin enigszins kunt duiden. Op die manier weet je wanneer je gesprekspartner opwinding (schrik, hebzucht, boosheid, enthousiasme) voelt, en wanneer juist niet. Met een goede timing kun je het gesprek vrij goed sturen, simpel door de ademhaling van je gesprekspartner waar te nemen.

Ook bij het spiegelen van je gesprekspartner kan het rapport snel en eenvoudig worden versterkt door ook de adem (enigszins) te spiegelen.

En uiteraard is het een handig hulpmiddel om te controleren hoe het met je gaat. Meestal weet je dat natuurlijk wel, maar het kan erg verrassend werken wanneer je dacht dat je redelijk ontspannen was en dan ontdekt dat je snel, oppervlakkig en hoog ademt. Je hiervan bewust zijn geeft je tevens de keuze om je ademhaling te reguleren. Zoals gezegd: een paar keer diep ademhalen kan al enorm veel rust brengen, terwijl expres snel en hoger ademen wat meer activiteit kan geven.

Loslaten

Een onderbelicht aspect van ademen is zuchten. Eenvoudig een of meer keren diep zuchten kan een scala aan spanningen laten afvloeien. Als je er een gewoonte van maakt een aantal keren per dag diep en vol overgave te zuchten, zul je merken dat je lijf meer ontspant, soepeler beweegt en adequater reageert. Daarnaast is het gewoon hartstikke lekker om af en toe eens hartgrondig te zuchten, al zal niet iedereen het waarderen wanneer je het doet als iemand anders aan het woord is op dat moment.

Ed Nissink

Bron: ednissink.nl
Boeken van Ed nissink


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Stemklank en intonatie Afstand en territorium

Terug naar IndexBoeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
ademhaling
ademen
adempauze
astma
bronchitis
zuchten
emotie
Ed Nissink

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beďnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beďnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk