Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner

Kun je hiermee uit de voeten?
Ons grootste orgaan spreekt!
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

De taal van de huid

Ons grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, het meeste daarvan bedekken we met kleding. De huid heeft verschillende functies zoals bescherming tegen warmte, kou en beschadiging, het voorkomen van uitdroging en het regelen van de lichaamstemperatuur. Behalve dit heeft de huid ook belangrijke functies in de communicatie. De tastzin van de huid maakt het mogelijk om te voelen. Als we de huid van een ander zien of aanraken, krijgen we informatie en onze huid biedt ook informatie aan anderen.
racism, beat it!

De kleur van de huid

Als we iemand ontmoeten, geeft de huid van de ander ons verschillende informatie, zonder dat we daar meestal bewust bij stilstaan. De kleur van iemands huid vertelt ons iets over zijn afkomst, over zijn gezondheid en over de hoeveelheid zon die hij heeft genoten. Helaas zijn er nog steeds mensen die anderen negatief beoordelen alleen op basis van hun huidskleur. We leven in een zich ontwikkelende moderne multiculturele wereld. racisme zou dan toch niet meer van deze tijd mogen zijn!

Verandering van huidskleur zegt soms iets over de emoties die de ander op een bepaald moment heeft. Zo kan iemand bleek wegtrekken van angst of rood aanlopen van woede, verdriet of opwinding. Ook kunnen we rood worden (blozen) bij schaamte of verlegenheid. Daarom werd dit vroeger ook wel schaamrood genoemd. Als iemand bloost kan hij dit zelf voelen als een warme gloedstroom door zijn hele lichaam. Hoewel we dat niet altijd kunnen zien, kleuren behalve het gezicht ook de nek, het bovenlichaam en de armen. Als iemand rood wordt wanneer er een beschuldiging tegen hem wordt geuit, wordt dit soms door anderen gezien als een schuldbekentenis. Dit is vaak ten onrechte omdat iemand zich ook kan schamen vanwege de beschuldiging op zich. Gespannenheid geeft bij sommige mensen ook verkleuringen van de huid. Sommige mensen krijgen rode vlekken in hun nek, bijvoorbeeld als ze een belangrijk gesprek hebben of spreken in het openbaar.

De sporen van onze emoties

De conditie van de huid geeft informatie over onze leeftijd en gezondheid. Veel mensen willen hun ware leeftijd liever niet aan anderen onthullen. Als kind wilden we er juist wat ouder uitzien dan we waren maar na de adolescentie willen we er liefst jonger uitzien dan we in werkelijkheid zijn. De huid is de belangrijkste verklapper van ons grote geheim. Naar mate we ouder worden wordt onze huid droger, minder elastisch en gaat rimpeltjes vertonen. De sporen van onze emoties blijven dan achter in ons gezicht in de vorm van kraaiepootjes, wallen onder de ogen, groeven van het fronsen op het voorhoofd en verticale knepen vanaf de neus naar de mondhoeken.

Verzorging van de huid

Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan huidverzorging om er jong en gezond uit te zien. De cosmetica-industrie speelt daar graag op in en brengt steeds weer nieuwe middelen op de markt om de veroudering van de huid tegen te gaan. Mannen besteden over het algemeen minder aandacht aan hun huid.

Misschien vinden mannen dit minder belangrijk maar het heeft ook te maken met wat in de mode en gebruikelijk is. De laatste jaren zien we dat mannen ook steeds meer aandacht besteden aan hun uiterlijk en ook huidverzorgingsproducten gebruiken.
Boekentip:

natuurlijke schoonheid zonder kunstgrepen
Verjong je huid
Horn, M.Y. & M. Horn
Sommige mensen vinden het de moeite waard om de tekenen van ouderdom te laten corrigeren door een plastisch chirurg. Na zo'n face-lift is hun gezicht weer strak als vanouds en voelen ze zich soms ook weer jong en herboren. Aan de andere kant verandert zo'n ingreep onze echte leeftijd niet. Ouder worden doen we allemaal en rimpeltjes krijgen hoort daarbij. Lachrimpeltjes zijn zelfs een teken van schoonheid! Wie is er immers mooier dan iemand die veel lacht? Veel mensen zijn een andere mening toegedaan. Zij willen hun ware leeftijd liever niet laten merken. Gelukkig kunnen we de natuur een ook handje helpen om een natuurlijk jonge uitstraling te behouden zonder persť onder het mes te hoeven.

Kippenvel

Wist je dat elke haar van ons lichaam een spiertje heeft die de haar overeind kan trekken. Bij de meeste zoogdieren is dat nuttig: als de haren overeind staan krijgt de vacht meer volume. Daardoor wordt de warme lucht rond de huid vastgehouden. Bij angst en woede worden de haren ook overeind getrokken. Hierdoor lijkt een dier groter waardoor zijn vijanden worden afgeschrikt. In de evolutie heeft de mens echter het grootste deel van zijn beschermende lichaamsbeharing verloren. Waarschijnlijk omdat de mens geen natuurlijke vijanden meer heeft en de kleding de beschermende functie heeft overgenomen. Als we schrikken en als we het koud hebben doen we vreemd genoeg nog steeds ons best om onze haren ter bescherming overeind te zetten. De haren komen weliswaar overeind, maar dit geeft echter weinig warmte-isolatie meer. Groter lijken doen we er ook niet meer door; integendeel, het samentrekken van de kleine spiertjes onder onze huid geeft ons eerder het uiterlijk van een geplukte kip, vandaar ook dat we dit verschijnsel kippenvel noemen. Mensen kunnen in verschillende situaties kippenvel krijgen. Zoals gezegd is kou een belangrijke reden. Ook het horen van bepaalde geluiden kan kippenvel geven. Als je met je nagels over een schoolbord krast, zijn er altijd wel mensen die hun oren afschermen om geen kippenvel te krijgen. Het krijgen van kippenvel voelt soms erg onprettig aan. Dit gevoel lijkt op een plotselinge rilling, alsof we het ineens heel koud hebben. Het krijgen van kippenvel hangt ook nauw samen met ons gevoel. We kunnen spontaan kippenvel krijgen in verschillende emotionele situaties. We kunnen het krijgen als we schrikken of als we erg boos zijn, maar ook wanneer we juist iets heel mooi vinden zoals sommige muziek of als we op een bepaalde manier worden aangeraakt.

Transpiratie

Elke vierkante centimeter van de huid heeft 125 zweetklieren, over het hele lichaam zijn dat er wel een paar miljoen. Het zweet komt door de uitmondingen van de zweetkliertjes, de poriŽn, op de huid en verdampt daar. Op deze manier draagt de huid bij aan de regeling van de lichaamstemperatuur. Als we het warm krijgen gaan we meer transpireren. Onze emoties kunnen ons echter ook verhitten. Het lichaam reageert bij sommige emoties op dezelfde manier als wanneer we het warm hebben. Zo kan spanning of angst de transpiratie vermeerderen. Dit is niet zo prettig als we een toespraak moeten houden of als we een hand moeten geven voor ons sollicitatiegesprek. Uit ons eigen onderzoekje naar het geven van een hand blijkt dat veel mensen het belangrijk vinden dat hun hand niet te koud is of juist warm en zweterig.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom LichaamscommunicatieBoek: Verjong je huid

natuurlijke schoonheid zonder kunstgrepen
Marjo Horn wijst je de weg naar een mooie huid. Dit boek bevat een schat aan informatie over mooimakers voor de huid. Het is geschikt voor alle leeftijden en huidtypen. Verjong je huid is een verjongingsmethode die werkt. Het programma bestaat uit een soft-vegetarisch voedingsprogramma dat erop gericht is het lichaam zo veel mogelijk te ontzuren, enkele zeer gemakkelijke massages en gezichtsoefeningen die tussen de bedrijven door gedaan kunnen worden en maskers van natuurlijke ingrediŽnten die in de meeste keukens aanwezig zijn.

Marjo Horn is er van overtuigd dat gezichtsoefeningen effectief zijn om een mooie huid te krijgen en deze ook te behouden. Zij begon zelf met gezichtsoefeningen toen zij 34 jaar was, maar toont aan, met de in dit boek vermelde resultaten, dat je op iedere leeftijd kunt beginnen. Marjo Horn wil haar kennis op het gebied van huidverbetering doorgeven en jou leren het verjongingsproces zelf een handje te helpen.

Boek bestellen

natuurlijke schoonheid zonder kunstgrepen
  Verjong je huid
  Marjo Horn
  Allwell Publishing
  ISBN: 9789081129664

Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Een nieuwe medewerker op kantoor Kun je hiermee uit de voeten?

Terug naar Index


Boeken op onderwerp:
huid
gezicht
expressie
uiterlijk
make-up
uitstraling

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beÔnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beÔnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privť
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk