Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk  Contact  

 


bol.com Partner

Lichaamstaal spreekt de waarheid!

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Alles wat je doet en alles wat je niet doet is communicatief.

Geen woorden, maar daden!

Je kunt er wel mooi over spreken, maar laat het eerst maar eens zien! Dit is de betekenis van dit bekende voetballied. Laten zien is beter dan vertellen! Doen is belangrijk en overtuigender dan praten! En zoals veel mensen uit ervaring weten, zeggen daden inderdaad meer dan woorden. In de gedragspsychologie en in de communicatiewetenschappen wordt er zelfs van uitgegaan dat alles wat we doen betekenis heeft. Watzlavick beschreef dat het niet mogelijk is om niet te communiceren. Alle gedrag in aanwezigheid van iemand anders is dus communicatie. Door iets te doen en zelfs ook door iets niet te doen, geven we een boodschap aan de ander.

Welke informatie?

Stel dat je samen met je partner thuis bent en jij doet de afwas, terwijl je partner aan het lezen is. Je zou dan misschien zeggen dat de enige informatie die jij op dit moment aan je partner geeft is, dat je bezig bent met de vaat: je partner kan horen aan het gerinkel van de kopjes dat jij in de keuken staat af te wassen. Deze non-verbale kennisgeving: "Ik doe de afwas!" zou je kunnen beschouwen als een inhoudelijke boodschap aan je partner. Tegelijkertijd met het geven van deze boodschap, kun je nog andere dingen duidelijk maken met je handeling.

Als je bijvoorbeeld de borden luidruchtig in het rek zou plaatsen, geef je daarmee ook een boodschap op betrekkingsniveau. Je zegt nu niet alleen dat je de afwas aan het doen bent, maar je laat door de manier waarop je dit doet ook merken dat je boos bent. Dit zou vanwege de afwas zelf kunnen zijn of als reactie op een voorafgaande ruzie. Je partner geeft ook een boodschap door niet op jou te reageren, maar te blijven doorlezen in zijn boek of krant: "ik heb geen interesse in wat jij doet; laat me met rust!" Wat iemand doet en de manier waarop, geeft vaak een duidelijker signaal dan hetgeen hij zegt. Jij zou op een vraag over jouw boosheid, misschien kunnen antwoorden dat je helemaal niet boos bent en je partner zou kunnen zeggen dat hij zeker wel van plan was je te helpen met de afwas, als hij maar wist dat je ermee bezig was. Jullie gedrag echter, spreekt de onverhulde waarheid. Onvrede binnen een relatie wordt in het begin vaak niet uitgesproken, maar deze wordt dan wel getoond door dit soort gedrag. Het is belangrijk om dit tijdig te herkennen en dit bespreekbaar te maken.

Samen doen!

In de westerse maatschappij heeft doen een belangrijke plaats in het sociale leven. Als iemand vraagt hoe de vakantie of het weekend van anderen is geweest, wordt daar vaak bij gevraagd wat ze gedaan hebben. Als vrienden bijeen zijn willen ze ook graag wat doen samen. Als je samen iets doet, geef je daarmee een boodschap naar elkaar en naar anderen: "wij vinden het leuk om bij elkaar te zijn en samen iets te doen. Wij helpen en ondersteunen elkaar!" Overigens is het doen hier een rekbaar begrip. Niet altijd betekent het dat er ook werk verricht moet worden. Het samen doen kan ook gaan om samen spelen, samen dansen, samen uitgaan of samen televisie kijken. Zowel (samen) zijn als iets doen hebben een belangrijke sociale en communicatieve functie. In oosterse landen zoals China, is men meer gericht op het (samen) zijn dan op het doen.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Je aanwezigheid is van groot belang!Lichaamstaal spreekt de waarheid

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
doen
ondernemen
succes
enthousiasme
lichaamstaal
relativeren
communicatie
mensenkennis
psychologie
complimenten
be´nvloeding
manipuleren
solliciteren

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk