Home  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  Manipuleren  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Onderwijs  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren
 


bol.com Partner


Zorg dat je er bent!

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Het ervaren van te hoge werkdruk, wordt vaak niet uitgesproken.

Lichaamstaal en stress

Stress op het werk is mogelijk de belangrijkste oorzaak van ziekmeldingen. Vroeger werd iemand 'overspannen' genoemd, maar in deze tijd spreken we vaker van burnout. Wat heeft deze veroorzaker van vaak langdurige ziekte nu te maken met lichaamstaal? Om hier antwoord op te geven moeten we kijken wat nu de grootste veroorzaker is van stress. Is dit werkelijk het werk zelf, of spelen er nog andere factoren een rol?

Ziekmakende communicatie

In veel gevallen van burnout is niet het werk zelf de voornaamste stressfactor, maar de communicatie binnen de werksituatie. Het gaat daarbij niet alleen om wat collega's en leidinggevenden zeggen, maar vooral over wat ze niet zeggen. Rivaliteit, pressie en onvoldoende waardering voor het werk en voor de persoon zelf, worden eerder non-verbaal uitgedrukt dan uitgesproken. Onze diepste gevoelens spreken we nu eenmaal niet zo makkelijk uit, maar we laten onze onvrede wel blijken door middel van lichaamstaal. De boodschap die we de ander daarmee onbewust geven, vreet diep in zijn ziel en is een belangrijke veroorzaker van ziekte.

Als de werknemer ziek thuis is, zal hij soms zelf als reden hiervoor noemen dat hij 'overwerkt' is. Hij bevond zich op kantoor op momenten dat dat niet meer van hem verwacht werd en nam de gedachten aan zijn werk mee naar huis, zodat dit hem ook 's nachts wakker hield. Toch moeten we niet vergeten dat ook hier vaak de verstoorde communicatie de drijfveer is. Een werknemer die voldoende waardering ervaart voor het werk dat hij doet, zal niet zo snel overwerkt raken.

Waardering

Om gemotiveerd te kunnen blijven werken, heeft een mens behoefte aan waardering. Hierbij heb ik het niet over het salaris dat maandelijks bijna automatisch wordt overgemaakt. Ik heb het hier over een complimentje dat zo nu en dan eens gemaakt moet worden of, om in lichaamstaal-termen te spreken, over een schouderklopje of een aai over de bol. Ook een opgestoken duim en een glimlach kunnen al wonderen doen. Dit klinkt allemaal vrij logisch, maar toch ontbreekt het hier in de praktijk vaak aan.

Kritiek

Natuurlijk kan het voorkomen dat je als werkgever ontevreden bent over je werknemer, of dat je als collega bepaalde verwachtingen hebt van de ander. In dit geval is het opbouwender om de kritiek uit te spreken dan deze alleen non-verbaal te laten blijken. Afkeurende blikken en korte snauwen zonder de daarbij behorende motivatie dragen niet bij tot een prettige werksfeer. Te vaak komt het ook voor dat een collega, waarmee men het niet zo goed kan vinden of waar men ontevreden over is, totaal wordt genegeerd. Genegeerd worden is misschien wel het vervelendste dat je in een werksituatie kan overkomen. Het is namelijk erg belangrijk om gezien te worden en dat kun je hier ook wel letterlijk nemen.

Herken stress op tijd!

Burnout bij jezelf en bij anderen kan worden voorkomen door de tekens van stress tijdig te herkennen. Het herkennen bij jezelf is misschien nog het meest lastig. Veel mensen gaan de gedrevenheid waarmee ze hun werk doen zien als een karaktereigenschap: 'zo ben ik nu eenmaal'. Ze kunnen niet meer onderscheiden dat ze voor die tijd 'nu eenmaal' niet zo waren. Zelfs het hebben van slapeloze nachten, hoofdpijn en pijn in de nek zijn geen tekenen die hen doen stoppen. Ook dit 'hoort er nu eenmaal bij', zo vinden ze. Het is dus zinvol om de stress bij collega's te herkennen en hun daarvan bewust te maken.

De gestreste collega

Als een collega met regelmaat langer op zijn werk blijft dan nodig is en een gedreven indruk maakt, kan er sprake zijn van stress. Ook aan kleine signalen kun je dit merken. Deze collega kan een vermoeide indruk maken en snel geirriteerd zijn. Veelal kan hij zich ook moeilijk concentreren. Het lukt hem bijvoorbeeld niet om aandachtig te luisteren tijdens gesprekken. Steeds kijkt hij weg en laat zijn gedachten makkelijk afdwalen. Zijn slechte concentratie kan er ook de reden van zijn dat hij meer fouten maakt die hij, diep zuchtend, weer probeert te herstellen. De collega is vaak overbetrokken met zijn werk bezig en met te veel dingen tegelijk. Hierdoor verliest hij ook het overzicht. Hij spreekt veel, snel en gejaagd. Hij loopt vlug en toont tekenen van ongeduld zoals trommelen met zijn vingers. Zijn overbetrokkenheid kan echter plotseling omslaan in onverschilligheid; zijn vele praten in stilzwijgen.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom LichaamscommunicatieMeer over stress: stress.startpagina.nl
Meer over PTSS (stresstoornis) ptss.startpagina.nl

Gerelateerde onderwerpen:

assertiviteit
ruzie
macht
agressie
burn out
Vrouw en stress


Boek: Stress voor Dummies

In de polulaire serie 'Voor Dummies' is er nu ook een werkboek om stress te leren herkennen en onder controle te krijgen. Zoals de andere dummieboeken is het zeer populair, snel en eenvoudig geschreven en daardoor toegankelijk voor iedereen. Ontdek en beheers de factoren die bij jou stress veroorzaken. Krijg je vaak een knoop in je maag van je werk? Kun je soms de slaap niet vatten? Waarschijnlijk biedt deze vriendelijke gids dan uitkomst. Het boek staat boordevol met snelle en gemakkelijke tips en oefeningen, van ademhalings- en houdingsoefeningen tot geleide fantasieŰn en meditatieoefeningen. Hier vind je alle trucjes, techniekjes en hulpmiddelen die je nodig hebt om direct je stressniveau te verlagen. Door middel van oefeningen, technieken en handvatten wordt op een effectieve wijze aangereikt hoe je om kunt gaan met stress. Het boek is handig ingedeeld om de informatie gemakkelijk op een later moment terug te vinden en snel door te nemen.

   Stress voor Dummies
  Allen Elkin
  Pearson Education
  2005 Pocketeditie
  ISBN 904301043X

Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Ook de symptomen van een ziekte kunnen betekenis hebben. Zorg dat je er bent!

Terug naar IndexBoeken op onderwerp:
burnout
stress
werkdruk
ziekteverzuim
overspannen
collega's
lichaamstaal

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk