Home  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  Manipuleren  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Onderwijs  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren
 


bol.com Partner


Ziekzijn heeft ook een betekenis

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Hoe lig je samen in bed?

samen in bed

Je slaaphouding zegt iets over je relatie

Als je alleen slaapt heb je misschien een bepaalde favoriete slaaphouding, maar als je samen in bed ligt, zul je je slaaphouding waarschijnlijk aanpassen aan de aanwezigheid van je partner. Hiermee ontpopt zich een prachtige vorm van communicatie. Als jij en je partner dicht bij elkaar liggen en veel knuffelen, kun je dat zeker zien als een teken van geluk. Maar wat betekent het als jullie ieder de voorkeur geven aan de tegenoverliggende zijde van het bed - of zelfs aan een zee van ruimte ? Hier geven we een overzicht van de liefde tussen de lakens.

Je slaapt, je droomt, je bedrijft de liefde, je kruipt tegen elkaar. Wat kan er nog meer gezegd worden over het delen van het bed? Eigenlijk heel veel! De psychiater Samuel Dunkell, schrijver van het boek 'Slaaphoudingen, de taal van het lichaam' heeft de lichaamstaal van de slaap meer dan 25 jaar bestudeerd. Hij gelooft dat slaaphoudingen zekere waarheden kunnen onthullen over jou en je relatie. Als de jaren verstrijken kunnen er veranderingen en ontwikkelingen in onze slaaphoudingen plaatsvinden, maar ze blijven een afspiegeling van onze emotionele toestand. Hoe slapen jij en je partner? Laten we eens kijken naar de verschillende manieren.

Als lepeltjes

Veel stellen vinden het heerlijk om als lepeltjes in bed te liggen. Dichtbij en veilig. Dit is een zeer gebruikelijke slaaphouding in de eerste drie tot vijf jaar van een relatie. 'Gewoonlijk is de man de omhelzer' zegt Dr. Dunkell. Als de vrouw de achterste positie inneemt, kan dat aanduiden dat ze de meer gevende partner is of dat ze speciale koestering nodig heeft. De lepelhouding biedt beide partners een maximale psychische nabijheid, hoewel de houding niet noodzakelijk een erotische betekenis hoeft te hebben.


'Veel stellen ervaren de lepelhouding gewoonweg als een comfortabele, veilige, cocon' verklaart Sherley Glass, psycholoog en relatietherapeut. In het begin van een huwelijk of relatie kan deze houding voor een groot deel van de nacht worden aangenomen. Als de ene partner draait, volgt de ander en de houding wordt opnieuw aangenomen in tegenovergestelde positie', zegt dr. Dunkell. Als je al een poosje samenleeft, hoeft dat overigens niet te betekenen dat je deze nabijheid moet opgeven.

De omstrengeling

De omstrengeling is een zeer intieme houding

Deze houding met de gezichten naar elkaar biedt de meeste intimiteit. De houding is minder gebruikelijk dan de lepelhouding (en te ongemakkelijk om de hele nacht vol te houden). De omstrengeling komt vooral voor tijdens het vurige begin van de liefde als de partners nog zo gek op elkaar zijn dat ze het liefst zouden samensmelten, of vlak na de liefdesdaad. Sommige stellen nemen deze houding jarenlang steeds opnieuw aan, tijdens bijzondere momenten van gedeelde vreugde.

Sommige mensen weigeren deze houding op te geven. Zij kunnen erg afhankelijk zijn van elkaar; te verstrikt in elkaar om apart te slapen. Maar wat moet je doen als jouw vriend je graag in de verstrengeling vasthoudt, maar jij het verstikkend vindt? Net als over andere zaken, valt over de slaaphouding best te onderhandelen. Probeer de omstrengeling eens totdat hij in slaap valt en kruip daarna in een voor jou prettigere positie.

Dakpansgewijs

Als je luistert met je armen over elkaar, maak je een gesloten of afstandige indruk.

EÚn van de partners, gewoonlijk de man, ligt met zijn gezicht omhoog in de 'koninklijke positie'. De vrouw ligt ook op haar rug, maar ligt met haar hoofd op zijn schouder. Zij toont zich hiermee de meer afhankelijke en inschikkelijke partner. Door naar de wereld te kijken vanuit hetzelfde perspectief als hij, ervaart zij een versterkt gevoel van kameraadschap en veiligheid.

Deze houding toont een grote mate van toewijding aan elkaar. De houding vaak favoriet in het begin van een relatie. 'Hierbij is een grote mate van wederzijds vertrouwen nodig', zegt Shirley Glass. 'Je bent zo kwetsbaar als een schildpad op zijn rug en stelt je open voor allerlei manieren van aanraking'. Als je je niet prettig voelt op je rug, maar toch de behaaglijkheid van deze nabijheid wilt ervaren, kun je ook de omgekeerde dakpanhouding eens proberen. Ga dan liggen met je gezicht omlaag, je hoofd op zijn schouders en je bovenlichaam gedeeltelijk op de zijne.

De liefdeswieg

De omstrengeling is een zeer intieme houding

Dit is de meer versmolten versie van de dakpansgewijze houding. Je wordt hier meer vastgehouden in plaats van dat je slechts ondersteund wordt door een beschikbare schouder. Hierdoor voel je je de ontvanger van een royaal en liefdevol geschenk, vooral in een periode van crisis en behoefte aan speciale aandacht. 'Je ligt letterlijk onder de beschermende vleugel' zegt Shirley Glass. 'Het is een zeer koesterende en ondersteunende houding'.

Maar er is geen reden om te wachten op een crisis om deze houding uit te proberen. Ook hoeft het niet altijd de man te zijn die de beschermende schouder biedt. Hem omarmen terwijl jullie praten in bed is een ontspannende manier om bij te komen na een stressvolle dag. Het is ook een fantastische manier om in slaap te vallen terwijl je televisie kijkt, ongeacht wie de afstandbediening heeft.

Los verbonden

Als je luistert met je armen over elkaar, maak je een gesloten of afstandige indruk.

Als de liefde nieuw is zullen de partners vaak het genot van hun voorkeursslaaphouding opofferen aan de belonende intimiteit van het samen slapen. Na een jaar of vijf samenwonen voelen veel stellen zich zeker genoeg om een beetje meer ruimte - en comfort - toe te laten in hun bed. Vaak slapen zij verbonden, als lepeltjes, maar met een beetje meer ruimte tussen hen in.

De emotionele band wordt gewaarborgd door een aanrakende hand, knie of voet. 'Dit kan een manier van balanceren zijn tussen de behoefte aan ruimte en nabijheid' zegt Shirley Glass. 'Het vermindert ook de seksuele druk. Het is een affectieve, niet-seksuele positie.' Natuurlijk kun je dichterbij komen wanneer je wilt.

Voetje vrijen

De omstrengeling is een zeer intieme houding

Sommige stellen voelen zich niet op hun gemak bij voortdurend lichamelijk contact. Toch raken zij elkaar zo nu en dan aan, haast om te controleren of de ander er nog is. Het contact lijkt soms 'bij toeval' plaats te vinden. Zo kan je voet 'per ongeluk' tegen het been van de ander botsen. Hoewel zulk 'toevallig' contact er op zou kunnen duiden dat jij en je partner ambivalent zijn tot uiting van genegenheid of dit doelbewust nalaten - misschien na een ruzie - kan het ook juist een ontspannen kameraadschap weergeven.

Volgens Shirley Glass geven in elkaar gehaakte voeten vertrouwdheid maar ook enige uitdaging weer - bijna als een geheime code. Het kan ook het gevoel van samenzijn waarborgen op momenten dat je niet met je lichaam tegen elkaar wilt liggen, bijvoorbeeld als het erg warm is. Bij koud weer heeft het ook zijn voordelen: Je kunt dan tenminste je voeten warmen

De Zen-positie

Als je luistert met je armen over elkaar, maak je een gesloten of afstandige indruk.

Naarmate de tijd verstrijkt in de relatie stijgt de de behoefte aan privacy tijdens het slapen. Als de partners zich verzekerd voelen van elkaars nabijheid en de onderzoekende fase in de liefde voorbij is, ontstaat er een vernieuwd gevoel van individualiteit. Sommige stellen kopen in die periode steeds bredere bedden om in de behoefte aan ruimte bij beide partners te voorzien. Het bredere bed biedt de partners onafhankelijkheid en de vrijheid om weer in de geliefde slaaphouding, die zij als kind prefereerden, te gaan liggen.

Andere stellen vinden een compromis in de zen-positie: elkaar aanraken met de billen biedt lichaamscontact - en intimiteit - over een groot oppervlak zonder onderlinge versmelting. Het is als twee cirkels: afgescheiden maar overlappend. Deze positie biedt onderlinge onafhankelijkheid maar toch verbondenheid: alleen, maar toch samen.

De achtervolging

onenigheid en verzoening

Slaaphoudingen kunnen een weerspiegeling zijn van de onderlinge verhoudingen overdag. Zo gaan onenigheden en verzoeningen 's nachts gewoon verder. Na een ruzie tussen de partners kan de man zich naar de uiterste kant van het bed manouvreren met zijn rug naar haar toe. Dr. Dunkell noemt dit een bevriezingsmanouvre. De vrouw kan hem dan volgen en zich tegen hem aan vleien om het weer goed te maken. Soms wordt een meningsverschil tijdens het slapen opgelost: er hoeft geen woord gewisseld te worden.

De boodschap van degene die zich terugtrekt is niet altijd helder meent psychologe Shirley Glass: 'De partner die afstand neemt wil misschien juist achtervolgd worden. Zijn of haar afstandelijkheid wordt dan een uitnodiging.' Neem jij het initiatief om dichterbij te komen? Het kan ook zijn dat je partner moe is en alleen gelaten wil worden.

De Cliff-hanger

Op de rand van het bed... op de rand van je relatie?

Als je partner zich terugtrekt op het uiteinde van het bed is het verleidelijk om dit uit te leggen als afwijzing. Het is echter maar de vraag of je dat zou moeten doen. Experts menen dat er geen 'goede' of 'slechte' slaaphouding bestaat binnen een relatie. Hoewel elke afwijking van het normale een indicatie van een probleem zou kunnen zijn, moet je in elke relatie elkaars eigenschappen, zwaktes en behoeftes leren kennen.

In plaats van je zorgen te maken kun je beter onderzoeken wat de reden van het plotselinge terugtrekgedrag kan zijn. Is dat woede, verdriet of angst? Het is best mogelijk dat je partner door een moeilijke tijd gaat, maar troost en ondersteuning zijn dan niet altijd op zijn plaats. Sommige mensen hebben eerder wat ruimte nodig of willen liever even alleen zijn. Vergeet niet de mogelijkheid dat hij of zij gewoon behoefte heeft aan een goede nachtrust in plaats van te moeten luisteren naar jouw gesnurk, gepuf of tandengeknars.

De krab

Wat betekent zo'n rare houding?

Slaap jij of je partner in een zeer vreemde positie, bijvoorbeeld waarbij je half van het bed glijdt of met je hoofd aan het voeteneind belandt? Let dan op: Jij of je partner kan uiting geven aan een onbewuste behoefte om van elkaar of uit de relatie weg te vluchten. Als je denkt dat dit zo is, kun je het beste met een relatietherapeut uitzoeken wat zich onder de oppervlakte van je relatie afspeelt.

Maar wees niet te snel met je interpretaties: als er overdag en 's nachts geen andere tekens van onvrede zijn hoef je je nog niet veel zorgen te maken. 'Op een bank zit je ook niet altijd hetzelfde en neem je soms rare houdingen aan omdat ze gewoon lekker zitten' meent Shirley Glass. 'Soms willen we ruimte, soms willen we nabijheid en soms zijn we blijkbaar erg creatief in bed...'


De lichaamstaal van je slaaphouding
Hoe lig jij in bed? De lichaamstaal van je slaaphouding verraadt veel over je karakter. Lichaamstaalexpert Frank van Marwijk legt voor SBS 6 Hart van Nederland uit wat de verschillende slaaphoudingen betekenen. Aan het winkelend publiek in winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam wordt gevraagd om op een matras te gaan liggen en te vertellen hoe zij in bed liggen.Meer video's


Gerelateerde onderwerpen:

houding I  slaaphoudingen I  man/vrouw I  liefde I  dating I  flirten I  contact maken

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Hoe is jouw individuele slaaphouding? Ziekzijn heeft ook een betekenis

Terug naar Index


Boeken op onderwerp:
leren slapen
nachtrust
nacht
relatie
liefde
flirten
lichaamstaal

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk