Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner

Hoe groet jij een ander?

Kus je het eerst links of rechts?

Vul voordat je verder leest de poll hieronder in:
Als ik iemand op de wang kus...
Draai ik mijn hoofd het eerst naar links en kus de ander op de rechter wang
Draai ik mijn hoofd het eerst naar rechts en kus de ander op de linker wang
  



Links of rechts beginnen met kussen
Vaak bereikt mij de vraag wanneer en of er gekust mag worden. De vraagstellers willen weten of je nou één, twee of drie keer moet kussen. Anderen ontvangen graag tips hoe je kunt voorkomen dat je gezoend wordt. Sinds gisteren is er weer een nieuw vraagstuk bijgekomen: Aan welke kant moet je beginnen met kussen? Volgens onderzoekers van de Starnmillis Universiteit in Belfast is een kus op de rechterwang emotioneler. De kus op rechts wordt ook vaker toegepast, menen de wetenschappers. Wat betekent dit onderwerp voor de praktijk? Doe mee aan de Nederlandse test hierboven en lees dan verder.

Onderzoek
De afgelopen maanden hebben de onderzoekers honderden vrijwilligers getest op hun zoengedrag. Uit hun bevindingen bleek dat tachtig procent van de mannen en vrouwen bij een sociale zoen eerst het hoofd naar rechts keert. Dit is wellicht juist in Ierland waar ze wel gewend zijn de ander rechts te passeren. In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.

Emotioneel of rationeel?
Volgens de wetenschappers zouden mensen die de eerste kus links geven rationeler zijn ingesteld dan degene die hun hoofd naar rechts draaien. Wie dit laatste doet, biedt de linkerwang aan, die in verbinding staat met de 'emotionele' rechter hersenhelft.

Ik ben erg benieuwd naar de resultaten die worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Laterality. Ik vraag mij bijvoorbeeld af of de mate van emotionaliteit gemeten is aan de hersenactiviteiten of dat slechts gevraagd is wat men emotioneler vond. Als de bevindingen juist zijn, blijven we toch te maken hebben met het fenomeen van de gewenning. Als we met z'n alle gewend zijn om links (voor de voeler rechts) te beginnen met kussen, wat is dan het effect als iemand dat opeens anders doet?

Kortsluiting
Meestal geeft de kant waar we kussen geen probleem. We beginnen meestal links en als we dat anders willen, geven we dat gewoonlijk op tijd aan door ons hoofd merkbaar de andere kant op de draaien. Soms is er wel eens kortsluiting als we niet snel genoeg ontdekken aan welke kant de ander begint. We kantelen ons hoofd dan zoekend heen en weer en hopen dat de kus niet op de mond terecht komt. Het feit dat we bijna allemaal aan de zelfde kant beginnen, helpt ons wel een eind op weg. Als dat opeens anders gedaan wordt, is het gevoel dat we daarbij krijgen vooral verwarring. Het mag misschien emotioneler bedoeld zijn, maar wat we allereerst voelen is dat het anders - een beetje vreemd - is.

Linker hand?
Een kus op de linker wang prikkelt misschien de rechter hersenhelft meer, waardoor de daad emotioneler is. Kunnen we elkaar om dezelfde reden ook niet beter de linker hand geven als de rechter? Wellicht emotioneler, maar vooral ook verwarrend. Wat doe jij in het vervolg?

Lees het artikel in het AD
Meer over zakelijk kussen
Meer over groeten
tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Reactie op dit artikel:

Linker hand?
Bericht: hallo, toevalligerwijs kwam ik via google op uw site terecht en las via de poll het stukje over links of rechts zoenen. Aan het eind van het artikel gaat het over links of rechts een hand geven.

Misschien een leuk detail: Ik ben vroeger scout (padvinder) geweest en officieel dient een scout een andere scout met de LINKERhand de hand te schudden, dit omdat de linkerhand dichter bij het hart zit. Wellicht niet interessant voor een onderzoek, maar ik wilde het u niet onthouden.

vriendelijke groet,
Bram Hengeveld


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Herken en voorkom stress door kennis van lichaamstaal Geen woorden maar daden!

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
zoenen
etiquette
omgangsvormen
relatie
liefde
flirten
lichaamstaal

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk