Home  Contact  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren bol.com Partner


Lichaamstaal bij baby's per hoofdstuk
lichaamstaal bij baby's

We spraken met ons lichaam.
Het Combi-Cotti babydraagsysteem is rechtstreeks via onze site te bestellen. De Combi-cotti is een gepatenteerd draagsysteem bestaande uit twee kokerbanden en een extra steunband van 100% katoen. Eenvoudig en veilig in gebruik.
Meer hierover  Lichaamstaal bij baby's 

lichaamstaal bij baby's
 Auteur
 Titel
 Uitgever
 Uitvoering
 Formaat
 Pagina's
 ISBN 13
 NUR
 Prijs
 Bestellen:
 Meer info:
 Frank van Marwijk
 Lichaamstaal bij baby's
 Het Spectrum bv
 Paperback, Rijk ge´llustreerd
 15 x 22 cm
 136 pagina's
 9789000319756
 851
 € 14,95
 bij Bol.com
 Hoofdstukindeling


Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's, geschreven door Frank van Marwijk. Het eerste exemplaar werd feestelijk gepresenteerd op de 9 maanden beurs in 2006. Je kunt het boek vinden bij onder andere Bol.com.

De presentatie van de eerste druk tijdens de negen maanden beurs in 2006 trok veel belangstelling. Bekijk hier de publicaties van AD, Editie.nl en Man bijt hond (start na 05.44 minuten).

Omdat baby's nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden.

Lichaamstaal bij baby's vertelt over de non-verbale boodschappen van baby's en de manier waarop ouders onbewust met hun kind communiceren. Het beschrijft de verschillende vormen van lichaamstaal tussen ouder en kind en geeft tips over het communiceren met baby's. Zie hier een uitgebreide beschrijving van de hoofdstukken.

Als je het boek binnen enkele dagen thuis wilt ontvangen, kun je het boek hier bestellen.

Lees alles over:  

 • aanraking  
 • oogcontact  
 • lachen  
 • de verschillende huiltjes  
 • gebaren  
 • houdingen  

 • >> Bestel dit boek.
  Ons eerste contact

  Het eerste contact met de wereld hebben we al voor onze geboorte. Deze tijd tellen we meestal niet mee als we onze leeftijd noemen, maar toch waren we er al. Vrouwen en mannen die in blijde verwachting zijn weten dit maar al te goed. De baarmoeder omhulde ons met een warme beschermende aanraking. Als we in de in de laatste weken van de zwangerschap onze aanwezigheid al schoppend lieten blijken, kon onze moeder ons soms al tot rust brengen door - door haar eigen huid heen - over onze rug te strijken. We reageerden dus al voor dat we geboren waren op het contact van buiten. Ook geluiden zoals de hartslag, de ademhaling en de stem van de moeder kalmeerden ons. Vanaf het allereerste begin communiceren we dus. Ook na onze geboorte is contact, in het begin vooral aanraking, belangrijk. Vroeger werd een baby meteen bij de moeder weggehaald om te worden gewassen en gewogen. We zien tegenwoordig beter in, dat lichaamscontact absoluut noodzakelijk is voor de gezondheid van de baby. De baby wordt nu dan ook direct na de geboorte, even op de buik van de moeder gelegd.
  We spraken met ons lichaam.

  Huilen, lachen, zuigen, spartelen......communiceren

  Voor een pasgeborene is lichaamstaal de eerste en enige manier van communiceren. Het kindje kan namelijk nog geen gebruik maken van woorden en zinnen om zijn behoeftes te verduidelijken. Daarom drukt het zich uit door middel van huilen, lachen, zuigen, spartelen en bewegen van zijn armpjes. In korte tijd leert de moeder deze lichaamstaal van haar baby goed kennen. Voor een buitenstaander is er bijvoorbeeld geen verschil te bemerken tussen de ene en de andere manier van huilen van de baby, maar een moeder herkent feilloos aan de manier van huilen of haar baby eten wil of andere aandacht nodig heeft.

  En de vader dan? Zul je je misschien afvragen. We vinden het in deze tijd toch immers belangrijk om vader en moeder in gelijke mate te betrekken bij de verzorging van het kind? Dat is zo, maar toch hebben vrouwen van nature een veel fijner gevoel voor de lichaamstaal van hun baby. Een vader kan nog wel eens door het huilen van zijn kroost heen slapen, maar dat zal de moeder niet zo snel overkomen. (helaas mannen, beter oefenen! :-) In de eerste weken zijn nabijheid, lichaamscontact, lichaamsverzorging en geven van voeding de voornaamste manieren van communiceren en hierbij hebben zowel vader als moeder een rol.

  De baby spreekt terug zonder woorden.

  De eerste glimlach

  Na zo'n vier weken begint de baby al te glimlachen. Dit maakt de ouders blij en moedigt hen aan tot nog meer knuffelen en geven van aandacht. Zelfs op deze leeftijd zorgt onze glimlach er dus al voor dat we iets voor elkaar krijgen. De glimlach blijft ook in ons verdere leven een zeer belangrijk communicatiemiddel.

  Veel mensen denken dat de baby leert glimlachen door hun eigen breed glimlachende gezichten na te doen, maar dat is niet zo. Glimlachen is een aangeboren reactie en baby's zullen gaan glimlachen, ongeacht wat hun moeders wel of niet doen. We weten dit zeker omdat zelfs blind geboren baby's, die de gezichten van hun moeders nooit kunnen zien, automatisch beginnen te glimlachen wanneer zij de leeftijd van vier weken bereiken.

  Desmond Morris.

  Aangeboren lichaamstaal

  Evenals de glimlach is veel lichaamstaal aangeboren. De mimiek bijvoorbeeld, die we gebruiken om boosheid, angst, vreugde, verdriet en verbazing uit te drukken, is aangeboren en overal in de wereld gelijk. Sommige aangeboren lichaamstekens krijgen later in ons leven een andere betekenis. Zo stamt volgens Desmond Morris het tuiten van de lippen bij de liefdeskus af van de zuigreflex van baby's. Het ja knikken en nee schudden waarmee we als volwassene instemming en ontkenning aanduiden, wordt door deze schrijver benoemd als overblijfsel van respectievelijk zoeken naar en afwijzen van de moederlijke borst. Dit laatste kan echter in twijfel getrokken worden wanneer we zien dat in sommige landen het schudden en knikken van het hoofd een precies tegenovergestelde betekenis heeft.

  Aangeleerde lichaamstaal

  Er bestaat ook lichaamstaal die op heel jonge leeftijd wordt aangeleerd. Niet alleen de moeder leert de lichaamstaal van de baby kennen, ook de baby zelf ondergaat al vanaf het begin een leerproces. Zo bemerkt hij bijvoorbeeld het effect van zijn huilen en lachen, waardoor hij dit meer of minder; harder of zachter zal gaan doen. Sommige ouders denken nog dat je het huilgedrag van een baby het best kunt doen verminderen door hem even te laten doorhuilen. Het effect is echter vaak alleen dat de baby steeds harder gaat huilen. Het is beter om de gevraagde aandacht wel te geven en het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een pasgeboren baby te veel te verwennen.

  Als de baby iets groter is zal hij ook dankbaar gebruik willen maken van het effect van zijn huilen, als hij zijn zin niet krijgt. In bijzijn van zijn ouders laat hij zijn gevoelens zelfs zonder geluid blijken: de bekende pruillip. Daarbij verschijnen de eerste plooien op het gladde huidje. De ouders die dit gedrag wel herkennen, lachen er alleen om, en het verwachtte effect blijft uit. jammer dat de baby ook nog niet beseft hoeveel anti-rimpel-crème er op latere leeftijd nodig is, om de rimpels die nu ontstaan weer weg te werken.

  Een heel kleine baby immiteert de ouders nog niet, maar iets later zal hij al beginnen met het nabrabbelen van de geluiden die de ouderen maken en hun bewegingen gaan nadoen. Aan de andere kant zullen ouders onbewust gedrag vertonen waarvan het zinvol is dat de baby het na doet. Je kunt bijvoorbeeld een volwassene die een kind voedt, zelf hapbewegingen zien maken als deze een fles of een lepeltje naar het mondje van het kind brengt. Dit gaat volslagen onbewust en dit kan een komisch gezicht zijn voor anderen die er naar kijken. Aangeleerde lichaamstaal kan verschillen per cultuur en zo ook de gebruiken rondom de verzorging. In veel landen is het nog volkomen normaal dat een moeder het eten voorkauwt voor haar kind. Mensen in het westen vinden dit soms een vies gebruik.

  Meer informatie
  Als je meer informatie wilt over het boek "Lichaamstaal bij baby's", kun je hier lezen wat je in elk hoofdstuk kunt verwachten. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws kun je het formulier hieronder invullen.


  Bestel dit boek

  lichaamstaal bij baby's Lichaamstaal bij baby's
  Goed contact met je baby is de basis voor de verdere ontwikkeling van het kind. Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's geschreven door Frank van Marwijk, maker van deze site. In dit boek kun je nog meer lezen over de manier waarop baby's en hun ouders met elkaar communiceren. Je kunt het boek hier bestellen.


  Je baby dragen in een doek

  Je baby dragen in een draagdoek
  Op veler verzoek...  
  Informatie babydraagdoeken
  Bestelformulier babydraagdoek


  Sinds kort is het Combi-Cotti babydraagsysteem via onze site te bestellen. De Combi-cotti is een gepatenteerd draagsysteem bestaande uit twee kokerbanden en een extra steunband van 100% katoen. Eenvoudig en veilig in gebruik.
  Kijk hier voor meer informatie over draagdoeken.

  tekst: Frank van Marwijk.
  © Bodycom Lichaamscommunicatie

  Desmond Morris, de schrijver, bekend van 'de naakte aap' heeft verschillende boeken geschreven over het gedrag van mens en dier. In zijn boeken heeft lichaamstaal altijd een speciale plaats. Over baby's is er een apart boek van zijn hand verschenen. In dit boek: Baby's, wordt antwoord gegeven op verschillende vragen over het gedrag van baby'tjes, zoals waarom ze gapen na de geboorte, hoe goed ze kunnen zien, horen en ruiken, hoe lang ze slapen, of ze dromen, of ze al links- of rechtshandig zijn en hoe belangrijk de aanwezigheid van de moeder is.

  Het boek Baby's is veel meer dan een onschatbare handleiding voor ouders. Het geeft een opwindende nieuwe kijk op hoe baby's denken en voelen, zodat iedereen die zich voor baby's interesseert ze ook echt beter kan begrijpen. Het boek gaat niet alleen over het kijken naar baby's maar leert ons ook om te denken als een baby en de wereld voor de eerste keer te bekijken door hun ogen.
  Baby's

  Baby's
  Desmond Morris
  Uitgeverij Het Spectrum 2002

  Gerelateerde onderwerpen:

  Dragen in een doek I  Kinderen I  Op school I  Zithoudingen kind I  Man of vrouw

  Alles over baby's vind je op de baby.startpagina.nl


  Workshop of presentatie

  Indien u belangstelling heeft voor een workshop of presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

  Bodycom Lichaamscommunicatie
  Voorschoten
  K.v.K. Haaglanden 28088572
  http://www.lichaamstaal.nl
  e-mail:
  telefoon: 06 16024219
  Bodycom Lichaamscommunicatie


  Er is verschil tussen mannen en vrouwen. Lichaamstaal bij baby's per hoofdstuk

  Terug naar Index  Afvallen terwijl je slaapt

  Nachtslank - Afvallen terwijl je slaapt!

  Nieuw in Nederland! Met Vitamust Nachtslank verlies je gewicht terwijl je slaapt en kun je tot 12 kilo in ÚÚn maand afvallen. Nu verkrijgbaar met 25% korting! NachtSlank is plantaardig, 100% veilig en kent geen bijwerkingen. Ook je nachtrust blijft ongestoord. Na de kuur treedt geen jojo-effect op want het oude vet komt niet terug!

  Manipuleren kun je leren
  Meer dan 30.000 exemplaren!
  Manipuleren kun je leren
  Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

  Meer informatie
  Managementboek.nl
  Bol.com  Het groot complimentenboek
  Het groot complimentenboek
  Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

  Meer complimenten
  Managementboek.nl
  Bol.com


  Lichaamstaal bij baby's
  Lichaamstaal bij baby's
  Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

  Meer informatie
  Hier bestellen.  Nieuwe pagina's:
  Complimenten in relaties
  Persoonlijke lichaamstaal
  Combinaties van lichaamssignalen
  Lichaamstaal van dieren
  Griekse gebaren
  Franse gebaren
  Kus-test
  Ademhaling
  Ruzie maken
  Expressiespel
  Schaduwen lezen?
  Lichaamstaal van kinderen
  Ogentest
  Gedachtenlezen?
  Ik weet het niet...