headerphoto


 Complimenten - home  Complimenten - intro  Complimentenboek  Complimentenkalender  Complimentenkaart  Gastenboek  Compliment in de media  Reacties en recensies  Complimentendag  Complimenten kunst  Complimenten moeilijk?  Complimenten relaties  Compliment - levensstijl  Twaalf complimenten  Complimentencultuur  Complimenten krijgen  Geloofwaardige pluimen  Zelf waardering krijgen  Gewaardeerd worden  Goed leren luisteren  Complimenten op straat  Complimentenlied  Validation  Complimenten links  Frank van Marwijk  Hans Poortvliet  Boekwinkels  Cadeautip
 


bol.com Partner


Jippie, hij is er weer!

Het groot complimentenboek  Bekijk de preview
We laten je met trots weten dat er (na herhaalde verzoeken) op 11 juli 2017 een geheel vernieuwde druk van Het groot complimentenboek is verschenen.

Het boek kreeg veel aandacht in de media (Lees hier) en ontving positieve recensies en reacties van lezers (Lees hier).

Bestel dit boek bij Bol.com of Managementboek.nl

Meer complimenten in je relatie

Prille liefde
In elke relatie is blijk van waardering een essentieel element.Als de liefde nog pril is zijn we van nature erg complimenteus naar onze nieuwe partner. Amor heeft ons immers blind gemaakt voor alle slechte eigenschappen van deze adorabele persoon. Alles wat hij of zij doet heeft onze speciale aandacht en krijgt ook onze bijzondere waardering. Elk woord dat we tot onze geliefde uitspreken klinkt complimenteus en in onze hele manier van doen zit waardering verborgen.

Deze complimenteuze lichaamstaal is meer dan slechts een opgestoken duim, een knipoog of een schouderklopje - we zijn geheel aan die ander toegewijd, met lichaam en geest. En op dat moment twijfelt niemand eraan of onze non-verbale complimenten wel gemeend zijn. We stralen al bij de aanwezigheid van die ander, lachen om elke grap en zorgen ervoor dat we hem of haar niet uit het oog verliezen.

Meer kritiek dan complimenten
Als de eerste liefde wat is afgezakt, vergeten we nog wel eens onze partner te waarderen voor alles wat hij/zij doet of gewoon voor wie hij/zij is. We lijken ons meer te focussen op wat de ander niet goed doet dan dat we de leuke dingen nog van hem/haar zien. Liefdespartners die langere tijd bijeen zijn hebben daarom soms vaker kritiek op elkaar dan dat ze elkaar complimenten geven. De complimentjes blijven uit en ook in hun manier van doen worden de geliefden een stuk minder complimenteus.

Complimenten verdwijnen
Als de partners het met elkaar oneens zijn, blijven de complimenten vaak geheel achterwege. We geven dan geen positieve aandacht maar reageren afwerend. Soms wordt er in deze situaties niet of nauwelijks meer met elkaar gesproken. Oogcontact wordt vermeden en ieder gaat zijn eigen gang. Een onenigheid die weinig lijkt voor te stellen, kan veranderen in een strijd om het gelijk. Overigens denken deze mensen dat ze er goed aan doen op zulke momenten weinig complimenteus te zijn naar hun partner. Ze laten hun partner liever even in zijn sop te laten gaarkoken: zo zal hij leren! Hun gedachte daarbij is dat elke vorm van aandacht en waardering er alleen maar voor zorgt dat hun partner denkt dat alles koek en ei is. Als ze te vriendelijk en complimenteus zijn, zal hun partner helemaal niet meer doen wat zij van hem verlangen, zo vrezen zij.

Een gemis aan liefde
In werkelijkheid zorgt een chronisch tekort aan complimentjes binnen een relatie er voor dat liefdespartners uit elkaar groeien. Ze luisteren niet meer naar elkaar en begrijpen elkaar steeds minder. Tegelijkertijd ervaren ze het gemis aan waardering van de ander als een gemis aan liefde: hij/zij moppert alleen maar op me en zegt nooit wat aardigs - hij/zij houdt niet meer van me! Er ontstaat twijfel over de relatie en het kan zelfs ten koste gaan van het zelfbeeld van de partners.

Draagvlak voor feedback
Complimenteren - wederzijdse waardering - binnen een relatie zorgt ervoor dat de partners elkaar beter (blijven) begrijpen. Er is altijd wel een basis voor waardering te vinden! Zelfs bij een meningsverschil is het goed om te uiten wat je wel goed vindt van wat de partner doet. Door goede dingen te zien en te benoemen, ontstaat er ook meer draagvlak voor andere feedback. Daardoor wordt eventuele kritiek eerder (= op tijd) gegeven en meer opbouwend gebracht.

Tips
Hier volgen enkele tips voor het complimenteren binnen een liefdesrelatie.

 • Prijs je partner zoveel mogelijk voor de dingen die hij/zij goed doet. Geef hem daarnaast ook waardering voor wie hij/zij is, zonder iets te hoeven doen. Doe dat niet alleen in het begin van je relatie, maar ook daarna.
 • Geef zo min mogelijk aandacht aan dingen die je niet waardeert in je partner. Je kunt het een keer noemen als iets niet bevalt, maar laat het er dan bij. Er bestaat een psychologisch fenomeen (uitdoving) dat het gedrag waar je geen aandacht aan geeft het snelst verdwijnt.
 • Complimenten werken het best als ze regelmatig gegeven worden. De kracht van herhaling doet wonderen. Tien keer per dag een complimentje schouderklopje of knipoog is echt niet te veel. Het geeft de ander het gevoel dat je om hem/haar geeft.
 • Als je bedenkt dat je je partner een pluim wilt geven, doe dat dan meteen! Wacht niet te lang - anders begrijpt je partner niet meer waar je aardige opmerking precies op slaat. Bovendien kun je zelf belangrijke details in je compliment vergeten. Het goede gevoel dat je zelf hebt bij het compliment zal op een later moment ook zijn afgezwakt.
 • Misschien moet je partner er even aan wennen dat je opeens zo complimenteus bent. Het kan dan zijn dat hij/zij wat achterdochtig reageert. Geef het niet op: blijf complimenten geven! Net zolang tot het complimenteren een tweede natuur is.
 • Als je waardering laat blijken, wees dan zo eerlijk mogelijk. Niet overdrijven - dat heeft iemand die je zo goed kent immers snel in de gaten.
 • Varieer in je complimenten. Niet altijd hetzelfde bloemetje op dezelfde dag! Plaats de ene keer een aardige opmerking; geef de tweede keer een fantastische massage en breng de derde keer ontbijt op bed. Of liever nog: bedenk dingen die echt passen bij de ander - uit blijk van waardering!
 • Doet jouw partner helemaal niets dat waardering waard is? Kun je echt niets meer bedenken waarvoor je partner een compliment verdient? Kijk dan eens goed en rustig naar wat je partner allemaal doet. Ontdek op welke manier je partner zijn/haar waardering voor jou laat blijken. Dat kan wel eens meer zijn dan je dacht.
 • Als je schouderklopjes uitdeelt, sla jezelf dan niet over: Jij doet immers ook je best!
 • Wat je geeft krijg je terug - dat is zeker bij complimenten vaak het geval.
 • tekst: Frank van Marwijk.
  © Bodycom Lichaamscommunicatie


  Het groot complimentenboek

  Het is heerlijk als iemand je laat weten dat je er goed uitziet, dat je een bijzondere prestatie hebt geleverd of dat je veel voor hem of haar betekent. Complimenten zijn altijd welkom, maar waarom zijn we er dan zo zuinig mee? Ontdek hoe je thuis en op het werk mensen kunt waarderen met originele, oprechte complimenten.

  Hoe geef je een goed compliment? Welke valkuilen moet je vermijden bij het geven van complimenten? Hoe neem je complimenten in ontvangst? Geen vraag blijft onbeantwoord in dit veelzijdige boek. Ontdek de kracht van waardering en maak van complimenteren je tweede natuur.

  De bekende lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk (auteur van de bestseller Manipuleren kun je leren) en waarderingsexpert Hans Poortvliet hebben samen een uniek en prachtig vormgegeven boek geschreven over een van de meest onderschatte aspecten van de menselijke psychologie.

  Bestellen:
  Bij Bol.com
  Bij Managementboek.nl


  Meer informatie

  Als je belangstelling hebt voor een presentatie over het toepassen van complimenten binnen je bedrijf of vereniging dan geven wij daar graag meer informatie over.

  Frank van Marwijk
  www.lichaamstaal.nl
  E:
  T:: 06 - 160 24 219
  Hans Poortvliet
  www.waarderingsmanagement.nl
  E:
  T: 06 - 502 06 297

      

  Vorige pagina Volgende pagina


  Boeken op onderwerp:
  compliment
  complimenten
  waardering
  waarderend onderzoeken
  luisteren

  Nieuw!!
  Doe niet zo moeilijk
  De kunst van het relativeren
  Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren

  Dit nieuwe boek van Frank van Marwijk is nu alvast te reserveren.

  Reserveren bij:
  Managementboek.nl
  Bol.com

  Meer over relativeren